Trudne czasy pokazują ile człowieka jest w człowieku.
Niemcy wkraczają do Łodzi zmieniając miasto we własną ostoję. Polacy boją się wychodzić z domu, Żydzi zagonieni zostają do getta, pobliskie lasy stają się niemym świadkiem mordu łódzkiej inteligencji. Apolonia ukrywa w swoim domu żydowską dziewczynkę Adę. Ktoś jednak na nią donosi i gestapo wpada do niej w nocy. Czy Chrynieckiej i jej przyjaciołom uda się przetrwać wojnę?
„Córka Racheli” to przejmująca opowieść o ludziach, burzliwej historii, miłości, braterstwie, odwadze oraz o podłości, strachu, cierpieniu, wynaturzeniu, śmierci. Łódź staje się kaźnią Żydów, którzy stanowili znaczną część jej społeczności. Ludzie żyją w strachu i ten strach doprowadza ich do skrajnych zachowań. Sąsiad boi się sąsiada, wielu mieszkańców sprzedaje się niemieckim najeźdźcom, nieliczni ryzykują życie ratując Żydów lub walcząc w podziemiu. Każdy dzień niesie ze sobą niebezpieczeństwo, każdy człowiek może być zdrajcą, każda kromka chleba cenniejsza jest niż złoto.
Losy bohaterów snują się pomiędzy Łodzią i pobliskimi wioskami. Przyjaciółki rozdzielone zawieruchą wojenną wspierają się i pomagają sobie ryzykując życie. Tak jak kwiat potrafi wyrosnąć na pogorzelisku tak w świecie pogrążonym w strachu znajduje się miejsce na miłość, na przyjaźń, na nowe życie.
Apolonia, wokół której skupia się cała historia, to postać niezwykle sympatyczna. Kruchość miesza się w niej z odwagą i siłą, osobiste tęsknoty z altruizmem i poświęceniem. Bardzo wzruszającą bohaterką jest mała Ada. Uosabia ona tysiące dziewczynek i chłopców, którym wojna zabrała dzieciństwo, okradła z bezpieczeństwa, odebrała prawdo do życia.
Pani Stryjewska ujęła mnie sposobem pisania, wielką emocjonalnością, kreacją bohaterów, ilością zdarzeń i zwrotów akcji. Dotarła „Córką Racheli” do najczulszych i najsłabszych miejsc mojej duszy. Uroniłam sporo łez czytają to książkę, ale też ogrzałam serduszko ciepłem, którym darzyli się bohaterowie.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-03-12
Kategoria: Historyczne
zaczytanaiska
Czym jest życie bez miłości, przyjaźni i zaufania? Czy alkohol, seks i pieniądze są właściwym lekarstwem na smutek i porażki? Jak daleko zaprowadzą kłamstwa...
Luksusowy wycieczkowiec Wenecja wypływa w długi rejs z Barcelony aż do Nowego Jorku. Jakub i Leonid to dwaj przyjaciele, którzy odbywają kontrakt na statku...