Recenzja książki: Cena sławy

Recenzuje: Patryk Obarski

Czasem spełnienie marzeń może sporo nas kosztować. Jedna nieopatrzna decyzja może zmienić nasze życie o 180 stopni. Przekonuje się o tym główna bohaterka Ceny sławy, najnowszej powieści Agaty Sobczak.

W Cenie sławy poznajemy Charlie, prowadzącą dość spokojne życie siedemnastolatkę. Choć dziewczyna jest niezwykle utalentowana muzycznie, jej nieśmiałość sprawia, że – poza najbliższymi – nikt nie wie o jej talencie. Dziewczyna nie potrafi także przeciwstawić się dręczycielce, swojej byłej koleżance, co sprawia, że regularnie staje się obiektem kpin i szykan ze strony szkolnej społeczności.

Codzienność Charlie zmienia się, kiedy pod wpływem chwili decyduje się napisać wiadomość do swojego idola – Luke’a Millisa. Dziewczyna jest pewna, że gwiazdor nawet nie zwróci uwagi na jej wiadomość. Tymczasem Luke odpisuje jej, a nawet… zaczyna obserwować ją w sieci!

Dziewczyna, początkowo podekscytowana zawartą relacją, szybko zdaje sobie sprawę z tego, że kontakt ze znanym piosenkarzem może na zawsze odmienić jej życie!

Cena sławy Agaty Sobczak to opowieść o niezwykłej pierwszej miłości. Niezwykłej – bo niczym w znanych bajkach, opowiada o miłości pomiędzy zwykłą dziewczyną a współczesnym księciem z bajki, znanym piosenkarzem młodego pokolenia. Jednak, jak w każdej opowieści o miłości, także i w tej nie brak przeciwności losu i problemów, z którymi zmierzyć muszą się bohaterowie.

W Cenie sławy Agata Sobczak opowiada jednak nie tylko o tym niezwykle ważnym uczuciu. W swojej powieści autorka świetnie pokazuje, czym dla dzisiejszych młodych ludzi jest samotność. Jak pokazuje opowieść o Charlie i Luke’u, fakt posiadania setek polubień pod zdjęciami wcale nie oznacza, że ktoś jest szczęśliwy. Zdobycie popularności w mediach społecznościowych nie równa się bowiem znalezieniu „bratniej duszy", która jest w stanie w pełni nas zrozumieć.

W powieści Agaty Sobczak poruszony zostaje także temat szkolnego bullyingu. Chociaż jest to jedynie wątek poboczny w Cenie sławy, warto zwrócić nań uwagę w czasie lektury. Na przykładzie Charlie świetnie widać, że szkolne znęcanie się często polega na przemocy psychicznej, która prowadzi do problemów w życiu osobistym dorastających młodych ludzi.

Czytelnicy nowej książki Agaty Sobczak szybko przekonają się, że jest to powieść, którą czyta się bardzo szybko. Okładka książki – różowa, nieco naiwna – dobrze oddaje naturę pierwszej miłości. Historia Charlie i Luke’a również bywa słodka, a z całą pewnością jest bardzo krzepiąca – takich historii potrzebuje czasem przecież każdy z nas.

Tagi: bóg

Kup książkę Cena sławy

Zobacz opinie o książce Cena sławy
Książka
Cena sławy
Agata Sobczak
W rytmie nienawiści
Agata Sobczak0
Okładka ksiązki - W rytmie nienawiści

Alvaro i Malia od początku pałają do siebie niechęcią. Gdy okazuje się, że dziewczyna ma grać jako support przed ich koncertami, mężczyzna dokłada wszelkich...

Siła przyciągania. Sidła
Agata Sobczak0
Okładka ksiązki - Siła przyciągania. Sidła

Druga część gorącej sagi o miłosnym trójkącie! Minął miesiąc od wydarzeń z pierwszej części, a Mia i Mason w końcu są szczęśliwi... A przynajmniej tak...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk