Recenzja książki: Boston Celtics, Larry Bird i czasy, które nie wrócą

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Uczestniczący w rozgrywkach ligi NBA amerykański klub koszykarski Boston Celtics może się poszczycić długą listą wywodzących się z jej szeregów zasłużonych zawodników, trenerów oraz działaczy. Książka Boston Celtics, Larry Bird i czasy, które nie wrócą to napisana ze znajomością tematu historia legendarnej drużyny Celtów lat 80-tych XX wieku. Warto zapoznać się z jej treścią.

Autor – dziennikarz sportowy, na każdym kroku towarzyszący drużynie w  koszykarskich zmaganiach (1981-1986) – wspomina czasy, które nie wrócą. Jego drobiazgowa relacja koncentruje się na prywatnym życiu zawodników i ich relacjach z najbliższymi, wyczerpujących treningach, rekrutacjach, mistrzowskich składach, ustawieniach na boiskach, meczach, wyjazdach, lotach oraz powrotach, sezonach i rozgrywkach przedsezonowych, finałach, obozach sportowych, zwycięstwach oraz przegranych. Ponieważ jako reporter Dan Shaughnessy miał bezpośredni dostęp do tego wszystkiego, o czym zagorzali kibice mogą tylko pomarzyć, w jego wspomnieniach nie brakuje szczegółów dotyczących wzajemnych relacji sportowców, wewnątrzzespołowej atmosfery, nastawienia przeciwników, dużych pieniędzy, bankietów z nagrodami, obowiązkowych przyjęć, zdobywanych (lub nie) punktów, relacji reporter – zawodnik (sportowcy nie są przyjaciółmi dziennikarzy sportowych), a nawet rzutów do kosza czy bójek.

Bogata w najdrobniejsze szczegóły publikacja Wydawnictwa Znak jest interesująca, satysfakcjonuje ogrom zawartych w niej wiadomości. Są daty i godziny, nazwiska, liczby, nazwy oraz składy drużyn, przebiegi rund, wyniki rozgrywek, osiągnięcia najlepszych zawodników, trasy. Są i kontuzje, sensacje, narkotykowe problemy oraz reporterskie wpadki. Nie brakuje marzeń i planów, sukcesów oraz porażek, zmagań z trudną codziennością, poświęcenia i trafnych wyborów. Treść oparta została o osobiste doświadczenia Dana Shaughnessy’ego, relacje komentatorów sportowych, fragmenty wywiadów, wspomnienia zawodników i trenerów. Ostatni rozdział omawia dalsze losy zasłużonych dla Boston Celtics, z Larrym Birdem w roli głównej, którego nazwisko nie bez powodu zostało umieszczone w tytule książki. Pomocą służą wcięcia w tekście, cytaty, przypisy oraz źródła (jedynie trzy pozycje w języku polskim).

Książka Boston Celtics, Larry Bird i czasy, które nie wrócą całkowicie wyczerpuje temat, co zadowoli zwłaszcza fanów koszykówki.

Tagi: wspomnienia

Kup książkę Boston Celtics, Larry Bird i czasy, które nie wrócą