Ziemiomorze

Inne wydania:
"... nie wolno ci zmieniać ani jednej rzeczy, ani jednego kamyka, ani jednego ziarnka piasku, dopóki nie będziesz wiedział, jakie dobro i zło wywoła ten czyn." Całym sercem oddana jestem tej lekturze, w zasadzie śmiało mogę napisać, że wychowałam się na niej, ukształtowała moje spojrzenie na świat baśni i fantasy. Nie miałam wcześniej okazji usiąść i tak na spokojnie tom to tomie nasycić swoje czytelnicze zmysły tymi powieściami, teraz nadarzyła się okazja, bo wszystkie sześć tomów wydano w jednej publikacji - Czarnoksiężnik z Archipelagu, Grobowce Atuanu, Najdalszy brzeg, Tehanu, Inny wiatr, Opowieści z Ziemiomorza. To niezmiernie cieszy i skłania do kolejnych wędrówek po tym fascynującym świecie, który w piękny, mistyczny i magiczny sposób przyciąga nas do siebie. I jeszcze ten wspaniały urok pieśni, w którym zatapiamy nasze myśli. "Ziemiomorze" trzeba koniecznie samemu przeczytać, dać się ponieść melodii mądrych opowieści o naturze ludzkiej. Powieść rewelacyjnie się czyta, historia wykreowanej rzeczywistości i zasady jej funkcjonowania stają się dla nas coraz bardziej zrozumiałe i czytelne, doskonale się w nich odnajdujemy. Tajemniczość, legendy, zaświaty, sny, magia, mistrzowie, czarnoksiężnicy, zwykli ludzie, uczucia, mroczne i złe siły, oraz oczywiście mądrość smoków. Akcja w zależności od tomu mniej lub bardziej dynamiczna, koncentrujemy się na walce dobra ze złem, wszystko przedstawione w ciepłej i malowniczej otoczce narracyjnej. Bohaterowie wspaniale skonstruowani, bardzo wyraziści i przekonywujący, uwielbiam takie właśnie ich zestawienie. Gorąco zachęcam tych, którzy jeszcze nie mieli okazji zapoznać się z książką, do jak najszybszej wędrówki po jej krainie, to klasyka fantasy z najwyższej półki. Jeszcze długo po zamknięciu ostatniej strony delektujemy się jej smakiem i rozmyślamy nad przesłaniem. Podkreślę jeszcze wspaniałe tłumaczenia w wykonaniu Stanisława Barańczaka, Piotra W.Cholewy i Pauliny Braiter. bookendorfina.blogspot.com

Informacje dodatkowe o Ziemiomorze:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka