Zapach prochu i lawendy

Bardzo lubię czytać, powieści gdzie w tle jest wojna, która dotknęła naszą ojczyznę. Lubię czytać historię, które miały miejsce na prawdę, ponieważ one są bardziej realne i chwytają za serce. Autor opiszę, historię, swojego dziadka Józefa, który urodził się na Wołyniu. Książka ta jest w gatunku powieść historyczna, ale czytając ją miałam wrażenie, że to literatura piękna. Autor ma piękny styl pisania, tak mało spotykany, plastyczny, wyszukany. Pięknie opisując tamte trudne chwile i ludzi, którzy mimo tej wielkiej biedy oraz trosk, do końca byli dobrymi ludźmi, pełnymi miłości i chęci pomocy.

Autor opowiadając mam historię dziadka skupia się również na rzeczach, które mimo wojny i biedy ciągle są wartościowe, piękne i nie stracą na sile. Swojej wartości nigdy nie straci przyroda, tradycja, miłość do ziemi, ojczyzny, swojego miejsca na ziemi. Bez względu czy jesteśmy Polakami, Niemcami, Ukraińcami to uczucia i emocje mamy podobne i tego samego potrzebujemy.

Losy opowiedziane przez autora zaczynają się od roku 1928, kiedy to jego dziadek był jeszcze młodym szczylem a jego życie jest beztroskie. Mimo że jego rodzina nie jest bogata i mieszkają w małej wiosce, tam wszystko tętni życiem. Poznamy jego pierwsze przyjaźnie, pierwszą miłość, pierwszy ból, pierwszą stratę, pierwszą śmierć...

Józef to młody i ambitny człowiek, który ma tak wiele planów, lecz wojna niszczy wszystko, pozbawia go domu i odbiera miłość. On mimo swej wielkiej wrażliwości zakłada mundur i idzie walczyć za ojczyznę.

Autor daje poznać, życie dziadka po zakończeniu wojny, gdzie nasz kraj musiał podnieś się z kolan. Józef osiedla się na dalekich Ziemiach Odzyskanych, gdzie spotyka Niemca, który szuka swego domu, z którego został wygnany. Do Józefa wracają wszystkie złe i dobre chwile, o których woli nie pamiętać. Aby nie dać się zwariować i by móc odzyskać spokój wewnętrzny, musi ponownie zmierzyć się z bolesnymi wspomnieniami.

Tu będzie chęć i dobra wola, ale czy uda mu się pogodzić z tym, co przez nich stracił i czy zdoła wybaczyć?

Śliczna, choć tak smutna opowieść, przepięknie napisana. Autor z rozmysłem opisuję ważne sytuację, miejsca, abyśmy mogli poczuć to na swojej skórze. W tej pięknej opowieści historycznej, wśród tylu nieszczęść i bólu, można dostrzec piękno i harmonie. Książka z wyżej półki, napisana z wielką pasją i miłością do swojej rodziny. Widać wielki szacunek do dziadka i tamtych ciężki chwil. Bardzo polecam, książka ta zostanie długo w mojej pamięci.

Informacje dodatkowe o Zapach prochu i lawendy:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-10-31
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Zapach prochu i lawendy

Kup książkę Zapach prochu i lawendy

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba