ześć Kochani, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją pierwszą recenzją romansu, gatunku literackiego, który niekoniecznie był moją ulubioną , ale tym razem postanowiłam dać mu szansę. 🙏😌
Historia, którą mam dla Was, opowiada o Marysi, zwaną Majką, zbliżającą się do trzydziestki. Pozbawiona rodziców od dzieciństwa, wychowuje się w domu dziecka, zaś jej brat Szymon jest pod opieką ciotki. Majka prowadzi życie we własnym mieszkaniu, pracuje w wydawnictwie i wydaje się, że ma wszystko względnie uporządkowane, wspierane przez wspaniałych przyjaciół.
Pewnego dnia, po wypitym w zbyt dużej ilości alkoholu, robi coś, co dla niej samej jest głupotą, lądując w łóżku z Aleksem, którego traktuje jak brata (wątek, który znamy z „Gry o Tron” 😅😅).
To zdarzenie staje się początkiem wielu dramatycznych wydarzeń. W międzyczasie poznaje swojego sąsiada, Tomka, który zdaje się być ideałem mężczyzny. Jednakże, gdy następują pewne perturbacje, odkrywa, że jest w ciąży, a później test okazuje się fałszywy, by potem znów dowiedzieć się o kolejnej ciąży. 🤰🏻
Majka próbuje prowadzić spokojne życie u boku Tomka, ale czasem zazdrosny Aleks wplątuje ich w jakieś kłopoty, choć zawsze mogą liczyć na wsparcie przyjaciół.
I jak to się kończy? Zdradzę Wam, że happy endem, ale szczegóły pozostawiam dla Waszej wyobraźni.
Co mi się podobało? Przede wszystkim przystępny styl, który sprawił, że lektura przebiegała lekko i było to idealne odstresowanie. Cenię również pokazanie wartości przyjaźni i wsparcia rodzinnego.
A co mi się nie podobało? Trochę zbyt idealizowany wizerunek Tomka. Przez chwilę zastanawiałam się, czy to nie jest postać narcystyczna, bo taki doskonały mężczyzna zazwyczaj pojawia się tylko w 📕 . Dialogi czasem były nieco przesłodzone, a ja osobiście nie jestem zwolennikiem nadmiaru słodyczy. Dodatkowo, Majka, mimo swojego wieku, czasem zachowywała się jak nastolatka, co wydawało mi się trochę irracjonalne i irytujące.
Dla fanów romansów, ta książka będzie idealnym wyborem na każdą porę roku!
Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2024-04-30