"Uczeń czarnoksiężnika" rozpoczyna cykl Gwiazda Wenus Gwiazda Lucyfer. Głównym bohaterem, a zarazem narratorem jest Witelon, okultysta, sodomita etc.
Opowiada o swoich losach, od początku aż do momentu swego końca. "Uczeń czarnoksiężnika to dopiero początek historii Witelona. Lata młodzieńcze, nauki, przygody itd. Z pewnością nie jest to książka dla każdego z kilku powodów.
Pierwszą rzeczą jest mnoga ilość historii naszego kraju wpleciona w tę opowieść. Dla mnie - super! Orientuję się w rozbiciu dzielnicowym itd., więc fajnie. Dla kogoś kto historii nie cierpi może być problem.
Druga rzecz - Witelon jest powiązany z demonami i wierzy w Lucyfera. Książka zawiera sporo opisów "obraźliwych", dla zagorzałych katolików. Jesteście super katolami - nie czytajcie!
Trzecia rzecz - książka zawiera malownicze opisy pożycia seksualnego Witelona z mężczyznami. Ile dla kobiet może to nie być obrzydliwe, dla mnie było. Ciężko mi było przebrnąć przez te kilka akapitów, ale jakoś dało radę.
Ogólnie książka in plus. Wzbogaca znacznie wiedzę z zakresu historii polski oraz świata. A także z zakresu panujących obyczajów itp. Postać Witelona jest ciekawa, niebanalna. Historia wciągająca. Autor nie lukruje, nie słodzi. Jest dobrze. Dałbym pięć, ale tego, ze Witelon jest gejem nie przeboleję.
Informacje dodatkowe o Uczeń czarnoksiężnika:
Wydawnictwo: SuperNowa
Data wydania: 2002 (data przybliżona)
83-7054-157-7
Daniel Augustynowicz