Tiffany Obolała. Jak być czarownicą

RECENZJA PRZEDPEMIEROWA  - PREMIERA 10 WRZEŚNIA

Gdy otworzyłam przesyłkę pomyślałam, że trafiła do mnie książka dziecięca, ale było to mylne wrażenie.

„Tiffany Obolała. Jak być czarownicą”  to zadziorna, rubaszna, intrygująca i niezmiernie inteligentna powieść, która pod płaszczykiem magiczność mówi o sprawach zwykłych. Gdy w nią się wsłuchamy i wnikliwie na siebie spojrzymy to odkryjemy, że oto znalazłyśmy się na jej kartach, a właściwie to znalazły się tam nasze kobiece zalety i wady, cały nasz szalony i mocno emocjonalny damski wszechświat.

Poczucie humoru autorek je nie z tej ziemi. Ich wyobraźnia nie zna granic. Sposób pisania jest nieokiełznany i uzależniający. Brawo dla tłumacza tej powieści, bowiem trzeba być prawdziwym władcą słów, aby oddać ekwilibrystykę językową tej książki.

Nie jestem w stanie dostatecznie wyrazić mojego zachwytu tym klejnocikiem literackim. Nie mam takiej magii w sobie aby oddać jej koloryt, mądrość i uniwersalność.

Wydanie książki powala z nóg. To właśnie ono wywołało moje skojarzenie z książką dziecięcą. Ilustracje oczarowują, papier pieści dłonie, wytłoczony tytuł zaprasza do wodzenie po nim paluszkiem, twarde oprawy dodają książce powagi i powabu.

Nie oddam nikomu mojego egzemplarza po dobroci ani w żaden inny sposób. Będę często do niego zaglądać. Coś czuję, że książka ta będzie dla mnie oderwaniem od szarości i sposobem na przepędzenie gradowych chmur. Będę ją czytać wielokrotnie i ciągle odkrywać coś nowego.

Na zachętę moje ulubione cytaty: „Nakarm tych, co są głodni, ubierz tych, co nadzy, przemów za tych, co nie mają głosu” , „..,bądź świadoma, kim jesteś, a co ważniejsze – kim nie jesteś”, „…klęła, aż się powietrze czerwieniło”

Barter  @proszynski.emocje @proszynski_wydawnictwo @przoszynski.young

Kup książkę Tiffany Obolała. Jak być czarownicą

Alfie Bloom i złodziej talizmanu
Gabrielle Kent0
Okładka ksiązki - Alfie Bloom i złodziej talizmanu

Doskonała książka dla fanów J.K. Rowling i Roalda Dahla! Kiedy Alfie Bloom odziedziczył zamek i wielowiekową magię, jego nudne, smutne i samotne...

Alfie Bloom i tajemnice Hexbridge
Gabrielle Kent0
Okładka ksiązki - Alfie Bloom i tajemnice Hexbridge

Ekscytująca opowieść o magii, niezwykłej przygodzie i... tajemniczym dziedzictwie. Idealna książka dla fanów Roalda Dahla i J.K. Rowling. Życie Alfie...