🎄 „𝓢́𝔀𝓲𝓪̨𝓽𝓮𝓬𝔃𝓷𝓪 𝓶𝓸𝔃𝓪𝓲𝓴𝓪” 𝓝𝓪𝓽𝓪𝓼𝔃𝓪 𝓢𝓸𝓬𝓱𝓪 🎄
Poruszająca opowieść o nieoczekiwanej miłości i odkrywaniu siebie w obliczu straty.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
„Świąteczna mozaika” swoją okładką zwiastuje urokliwą i pełną ciepła opowieść o świętach Bożego Narodzenia. Jednak odkrywając fabułę tej książki dowiemy się, że jest zupełnie inaczej.
🎄Jaśmina to główna bohaterka książki. Kobieta mierzy się z ciężką chorobą u mamy, której zdiagnozowano Alzheimera. Chcąc łapać od niej jeszcze ostatnie chwile świadomości spędza z nią jak najwięcej czasu. Dowiaduję się, że mama zawsze marzyła o podróży do Wenecji. Jaśmina pragnąc spełnić marzenie mamy postanawia wyruszyć sama na tę wycieczkę, dzięki temu poczuje, że przemierza tę wycieczkę razem z mamą. W trakcie przygotowań do wyjazdu poznaje w sieci mężczyznę, który początkowo wydaje się zbyt natarczywy. Jednak los sprawia, że ich ścieżki krzyżują się ponownie, a to, co zaczęło się od niechęci, przeradza się w coś znacznie głębszego. 🎄
Ta historia to istny rollercoaster emocji, kiedy to razem z Jaśminą przemierzamy Weneckie ulice, nieświadomie podsłuchując rozczulających rozmów dziewczyny z mamą, które nie raz wywołują łzy. Przed nią bowiem ciężka próba od losu. Choroba bliskiej osoby podcina skrzydła i sprawia, że każdy dzień to udręka. Jaśmina miała świadomość, że jej mama zapomina, umyka jej coraz więcej wspomnień. Czas Bożego Narodzenia to dla niej zawsze ciężki czas. Nie wspomina tego okresu z radością, a z żalem, kiedy to święta spędzała z tatą, ponieważ mama zawsze była zajęta pracą w domu opieki. Ciężko jest jej pogodzić się z obecnym losem, gdy w sercu nosi taki żal.
„Świąteczna mozaika” to magiczna i pełna życiowej mądrości powieść. Ta historia napawa nostalgią oraz pomaga dostrzec rysy na idealnym obrazie rodziny. Tajemnice z przeszłości jej rodziny kładły się cieniem na obecnym życiu Jaśminy, a odkrycie ich będzie dla niej niemałym wyzwaniem. Idealna książka na ten grudniowy czas, mądra i bardzo przyjemna w odbiorze, pokazująca zmagania z życiem. Ale i pomagająca odkryć magię świąt.
Mądra. Życiowa. Rozczulająca. ✨
Taka właśnie jest najnowsza powieść od Nataszy Sochy. Ten brak przekoloryzowania sprawia, że odbiera się ją bardzo osobiście. Historia zawarta w „Świątecznej mozaice” wprawia czytelnika w nostalgiczny nastrój i długo nie pozwala o sobie zapomnieć.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2024-11-13
Małgosia Szydlak
Cześć, jestem Zula. Moja babcia, Wielka Czarownica Liliana, zaprosiła mnie do prawdziwej szkoły czarownic, gdzie odbywają się niezwykłe lekcje znikania...
W roku 2007 mąż Doroty zgłasza jej zaginięcie. Mimo zakrojonych na szeroką skalę poszukiwań, kobiety nigdy nie udaje się odnaleźć. Piętnaście lat później...