Ostatnio mam szczęście do thrillerów i mogę to powiedzieć również przy okazji przeczytania "Romansu" Sheryl Browne. Jest to pierwsza powieść autorki, którą miałam przyjemność przeczytać i przyznaję, że dawno nie czytałam tak trudnej emocjonalnie historii.
Początek to istna bomba negatywnych emocji, jakie może doznać pozornie szczęśliwa rodzina. Lont został podpalony już kilkanaście lat temu, jednak dopiero teraz znalazł koniec drogi, by zniszczyć spokój rodziny Cole. "Romans" poznaje się z perspektywy głównych bohaterów, dzięki czemu ma się możliwość poznania emocji i myśli każdego z nich. Przy takim kalibrze nieszczęścia jest to ciężkie dla czytelnika zwłaszcza, że powieść ta jest bardzo realistyczna i może dotyczyć każdego z nas (czego oczywiście nikomu nie życzę).
Poruszone tematy takie jak śmierć najbliższej osoby, żałoba, porwanie, wykorzystanie seksualne, brak zaufania i kłamstwa, to motywy, które mocno oddziałują na czytelnika. Wspomniane kłamstwa, które zbierały po cichu żniwo nieszczęścia bohaterów mają swój finał właśnie podczas czytanej historii. "Romans" zwraca uwagę na konsekwencje przemilczenia zdarzeń z przeszłości, które później nazywane kłamstwami niszczą to, co buduje się latami.
Losy rodziny Cole śledzi się z niesłabnącym zainteresowaniem, mimo iż historia wydaje się być zbyt prosta i może nawet trochę przewidywalna. Jak najbardziej jest to thriller, który warto przeczytać, choć trzeba mieć na uwadze, że nie każdemu fanowi gatunku przypadnie do gustu.
W moim odczuciu jest to życiowa historia, która trudnym początkiem przeprowadza czytelnika przez cały proces postępowania bohaterów, którzy mimo trudnej sytuacji próbują ratować rodzinę i... siebie. Jestem pozytywnie zaskoczona i na pewno jeszcze sięgnę po książki Sheryl Browne.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2024-07-31
gdziejatamksiazk
Gdy zło zagości w waszym domu... Ta OPIEKUNKA was przerazi! Thriller od którego nie będziesz mógł się oderwać! Melissa i Mark Cainowie są szczęśliwi...
Mroczny thriller psychologiczny autorki bestsellerowej „Opiekunki”. Rebecca i Nicole przysięgły sobie, że zawsze będą najlepszymi przyjaciółkami...