Przegrana

Premiera powieści „Przegrana” o życiowych perypetiach komisarz Iwony Banach już jutro, ale jeśli nie czytaliście sensacyjnej części pierwszej „Wybrana” to koniecznie zacznijcie od niej! Książki najlepiej czytać chronologicznie, bo fabuła obu części jest ze sobą ściśle powiązana i razem tworzy genialną całość! Drugi tom dostarczy już czytelnikowi wszystkich odpowiedzi, które zamkną tę potworną i zagmatwaną sprawę, ale ze słów autora wynika, że z panią komisarz może się jeszcze spotkamy, co mnie bardzo cieszy.

Druga część ponownie zaangażowała mnie od pierwszych chwil, bo choć tragiczne wydarzenia, które rozegrały się w Klubie 526 odeszły w przeszłość, to ich konsekwencje rozbrzmiewają bolesnym echem. I to nie tylko w wymiarze trudnych emocji, z którymi Iwona próbuje się uporać, ale przede wszystkim egzekucji na korzystających z usług Klubu zwyrodnialcach. Czy samotnym mścicielem jest Matt, czarna owca CBŚP, który ją bezwzględnie zmanipulował i wykorzystał?

Wykorzystując fakt, że jej wiedza jest bezcenna dla CBŚP kobieta zdobywa przywrócenie w szeregi policji w zamian znów grzęznąc w bagnie zła, do którego zdolny jest człowiek. Motywuje ją jednak nadzieja na wyjaśnienie sprawy zaginięcia jej długoletniego partnera, której ewentualne powiązanie z bieżącymi wydarzeniami szarga jej nerwy.

Autor pozwala nam cofnąć się do momentu tragicznej akcji, w której ginie policjant i spojrzeć na nią z innej strony, innymi oczami. Odkrywa też karty z dalekiej przeszłości, które po latach znowu wracają do gry. Gry, w której nadrzędną wartością jest lojalność i zemsta, bez względu na konsekwencje.

Uwikłana w zaskakującą zwrotami akcji fabułę, nawet nie spostrzegłam, kiedy przewracałam ostatnią stronę. I przyznam, że współczułam z całego serca bohaterce, której autor zafundował tyle ciosów ze strony innych, również bliskich jej ludzi. Czy można się na nie uodpornić? Podnieść się, otrząsnąć jak pies i żyć dalej? No właśnie… Gdyby nie pewien pies, wszystko mogłoby potoczyć się inaczej…

Informacje dodatkowe o Przegrana:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-05-17
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Przegrana

Kup książkę Przegrana

Człowiek jest jak wirus, bezmyślny byt nastawiony na niszczenie. Albo jak gangrena. Niszczy zdrową tkankę, doprowadza do śmierci cały organizm.

Objął kolana ramionami, oparł o nie podbródek i zaczął się przyglądać dolinom.

- Świat jest taki piękny - stwierdził nagle, a w jego głosie było jakieś niezrozumiałe dla Iwony zdziwienie, które wyjaśniły kolejne słowa. - Po co są na nim ludzie?

- Żeby miał kto ten świat podziwiać - odparła bez zastanowienia, siadając obok niego, a właściwie nie obok, tylko w pobliżu. - Inaczej to nie miałoby sensu. Piękno byłoby puste. Nie byłoby pięknem, takim jak to przed nami, tylko zwykłą kupą skał.

- Nie zasługujemy na niego. - Zmarszczył nos i brwi. - Na ten świat.

Więcej cytatów z tej książki

Krzywda
Marek Stelar 0
Okładka ksiązki - Krzywda

Zabójstwo emerytowanej nauczycielki Reginy Remus odbija się w Nowym Warpnie szerokim echem. Remus nie była lubiana w miasteczku. Samotna, zgorzkniała i...

Cień
Marek Stelar0
Okładka ksiązki - Cień

Robert Krugły, emerytowany oficer KWP w Szczecinie, zdobywa licencję prywatnego detektywa i robi to, co potrafi najlepiej - szuka. Psów cennych ras, dowodów...