Potomkowie

Tom 1 cyklu Piętno Krwawej Hrabiny
Gdybym miała opisać tę książkę jednym słowem, napisałabym, że jest zaskakująca. Tosca Lee zaskoczyła mnie nie tylko świetną kreacją bohaterów i nieprzewidywalną fabułą. Autorka sprawiła, iż wierzyłam, że będzie to historia, jakich wiele już się pojawiło. Gdy byłam już pewna, że w tej pozycji raczej nic mnie nie zaskoczy, nastąpił niespodziewany zwrot akcji, a po nim kolejny i to wcale nie był koniec, pisarka dopiero zaczynała się rozkręcać. Poznajemy Emily. Dziewczyna nic o sobie nie wie, ponieważ poddała się zabiegowi, który wymazał jej wspomnienia. Jest przekonana, że miała dobry powód, żeby to zrobić. Planowała wieść ciche i spokojne, nowe życie, jednak na drodze do spełnienia jej planów staje pewien mężczyzna, który chce ją zabić, no właściwie dwóch i każdy z nich podaje się za jej obrońcę i przyjaciela. Tosca Lee nie ułatwia zadania czytelnikowi, naprowadzając go na osobę czarnego charakteru. Tak jak Emily, która okazała się Audrą, nie wiedziałam, komu dziewczyna może zaufać, kto jest jej wrogiem, a kto okaże się sprzymierzeńcem. Wyobraźcie sobie, że nie pamiętacie niczego o swojej przeszłości, a nagle stajecie się celem mordercy. Nie wiecie dlaczego, nie macie nikogo, do kogo można się zwrócić po pomoc. Nagle okazuje się, że to Wy macie ochronić wszystkich, na których wam zależy, ale nie wiecie jak... nie pamiętacie. Straszna wizja, ale Lee sprawia, że tak właśnie się stanie i tylko przeczytanie jej genialnej powieści dostarczy wam odpowiedzi na dręczące Was pytania. Akcja w powieści Tosca Lee gna i nie daje czytelnikowi odetchnąć, a chwila nienależytego skupienia się na fabule może skończyć się koniecznością cofnięcia się kilka stron w celu ogarnięcia fabuły. Autorka zarzuca czytelnika również bardzo wieloma postaciami. Można się pogubić, ale ta książka jest tego warta. ,,Potomkowie" to genialne wprowadzenie do cyklu pt. ,,Piętno Krwawej Hrabiny" i mimo że nie wszystkie wątki zostają rozwiązane, czego można się było spodziewać, po przeczytaniu pierwszej części wiem, że i kolejne znajdą się na mojej półce.

Informacje dodatkowe o Potomkowie:

Wydawnictwo: iuvi