Ogród małych kroków

Lily jest wdową po trzydziestce, która wychowuje dwie kilkuletnie córeczki. Kobieta straciła męża trzy lata wcześniej - wypadek zdarzył się zaraz pod jej domem - i do tej pory nie potrafi pogodzić się ze swoją stratą. Lily ucieka w pracę, poświęca czas rodzinie, chodzi do terapeutki; całe jej życie jest jedną wielką rutyną, a działania to po prostu mechaniczne powtarzanie konkretnych czynności. Noce też niczym się od siebie nie różnią, bowiem wciąż powraca do niej ten sam koszmar, a pociechy poszukuje wśród zwietrzałych już ubrań małżonka (nie potrafi się z nimi rozstać). Zawodowo związała się z wydawnictwem, dla którego ilustruje poradniki. Pewnego dnia dostaje propozycję nie do odrzucenia - ma zilustrować przewodnik po warzywach (wszystkich), a od powodzenia tej misji zależy los całej firmy, żeby jednak móc w pełni podołać temu trudnemu zadaniu, ma odbyć sześciotygodniowy kurs ogrodniczy. Jak wiele może się zdarzyć w ciągu zaledwie półtora miesiąca? Całkiem sporo - można, na przykład, zmienić całe swoje życie. Okazuje się, że kurs prowadzi przystojny Holender - szybko zaiskrzyło. Lily nie jest jednak gotowa na nowy związek, a sprawy nie ułatwia jej starsza córeczka. Poza Edwardem kobieta poznaje kilka pozytywnie zakręconych osób: dwie lesbijki (nauczycielki), młodą matkę i jej synka, starszego pana i młodego (nad wyraz wyluzowanego) młodzieńca. Każdy z nich ma swoją historię - z pewnością dacie się zaskoczyć. O czym jest ta książka? O wielkiej miłości - do córek, siostrzanej, do zmarłego męża oraz o rodzącym się uczuciu. To, mimo tragicznych zdarzeń z przeszłości, bardzo optymistyczna opowieść, chociaż przyznaję, że niektóre momenty chwyciły mnie mocno za serducho i niemiłośnie je ścisnęły... Ale! Opowieść - poza pewnymi emocjami towarzyszącymi Lily w odniesieniu do jej męża i ogólnej sytuacji "po" - skrzy humorem, pokazując nam uroki macierzyństwa, odsłaniając głęboką relację między siostrami czy pokazując pracę w wydawnictwie (od wielorybiego penisa strony) :) Ogród małych kroków to historia pełna skrajnych emocji - raz parskniecie śmiechem, by potem uronić kilka łez, a chwilę później znów odrobinę porechotać. I taka ta książka powinna być, bo z jednej strony mamy tragiczną, smutną przeszłość, która kładzie się cieniem na teraźniejszości, z drugiej zaś jest "teraz" dające szansę na wyjście z dołka i spojrzenie z nadzieją w przyszłość. Tytuł powieści doskonale oddaje jej treść. Nie będzie to książka o ogrodnictwie, a może raczej nie do końca o tym, choć motyw obrabiania ogródka - grzebania w ziemi, jej spulchniania, siania i sadzenia oraz nawadniania - będzie nam towarzyszył na każdym kroku. Jeśli daleko Wam do wielbienia natury, nie martwcie się, bowiem w tej historii znajdziecie o wiele więcej.

Informacje dodatkowe o Ogród małych kroków:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2017-06-14
Tytuł oryginału: The Garden of Small Beginnings
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Martyna Tomczak
Dodał/a opinię: Puchatka

Zobacz opinie o książce Ogród małych kroków

Kup książkę Ogród małych kroków

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba