Powieść "O koronę Szwecji" przemierzamy nie na kartach książki, lecz na pokładzie królewskich galeonów. Pisarz i wydawca gwarantują nam wciągającą historyczną opowieść pełną niespodziewanych przyjaźni i bolesnych zdrad, które doprowadziły do zguby królewskiej floty. Czy tak jest w istocie, czy te zapewnienia zostały spełnione?
Bez wątpienia powieść ta, to solidna dawka historii. Lekcja o czasach panowania Zygmunta Wazy i historii jego królewskiej floty zasługuje na niewątpliwie zainteresowanie. Tym bardziej iż podane językiem lekkim, łatwym z nutą historycznego "slangu" na tamte czasy przypadającego. Sprawiają, że powieść czyta się szybko i nad wyraz przyjemnie.
Czapki z głów dla autora za posiadaną wiedzę historyczną, ale przede wszystkim za wiedzę i znajomość terminologii marynistycznej. Autor sypie jak z rękawa fachowym nazewnictwem ze świata morskich podróży, budowy statków czy morskich pojedynków. Czy to wystarczy jednak, aby stworzyć powieść, która stanie się nie tylko solidną lekcją historii, ale i swego rodzaju rozrywką, wytchnieniem, którą czytelnik po lekturze oczekuje?
Według mojej opinii nie do końca, zbytnie skupienie się na historii i marynistycznych opisach sprawiło, że sama fabuła gdzieś zatonęła w odmętach naukowości i prawdy historycznej. Główni bohaterowie raz są, raz ich nie ma, przez chwilę pojawia się kolejny bohater, wokół którego miałam nadzieję, że już akcja się potoczy. A jak się domyślić możecie ma nadzieja okazała się płonna. Jedne opisy morskich bitew dokładne i kwieciste, a inne ledwie muśnięte niczym morska bryza. Gdy dowiedziałam się co planują spisowcy zanim jeszcze do działań przystąpili, a porwana osoba po dwóch zdaniach się odnalazła. To pojawiło się pytanie, czy jeszcze mnie coś w tej powieści zaskoczy.
Podsumowując powieść warta uwagi dla poszukiwaczy prawd historycznych i marynarskich ciekawostek. Zaś oczekujący wartkiej fabuły, pragnących śledzić z zapartym tchem losy głównego bohatera mogą zatonąć w odmętach rozczarowania.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-01-15