Nocny portret

Posty w Aktualnościach

Katarzyna Pawlak
edootnsSprrz1f67wil0tfi61l9c06Pmiąlh 24f3hdhe82fuu4cf40h20l5  · Grono odbiorców: Publiczne

Po muzeach, pałacykach, zamkach lub bunkrach mogłabym się włóczyć bez przerwy. Zawsze coś na mnie czeka, urzeka, przyciąga. Niedziwne zatem, że powieść inspirowana historią sztuki zawsze mnie przyciąga. Czytając #nocnyportret, cały czas miałam przed oczyma film „Obrońcy skarbów”, który uwielbiam i widziałam wiele razy i jeszcze wielokrotnie zamierzam obejrzeć.
Laura Morelli, poprowadziła książkę w dwóch ścieżkach czasu; opisała proces tworzenia obrazu oraz czas kradzieży i obrony tegoż. Manewrowała pomiędzy epokami, półwieku to sporo dla ludzi, wydarzeń i przedmiotów. Dama z portretu, dziewczyna złakniona uczucia, ale też pragmatyczka, która musi zapewnić swój byt, młoda kobieta, Edith po pięciu stuleciach, też walczy o przetrwanie, zależna od sił zewnętrznych i on Dominik - obrońca zabytków, ojciec dziewczynki o imieniu Cecylia. Może to znak.
Zasiliłam wiedzę na temat gronostajów, ciekawe zwierzątko, symbolika wizerunku bardzo wymowna dla zainteresowanych. W tym wszystkim Leonardo, sprawca całego zamieszania.
Treść zawładnęła moją wyobraźnią, raz jedwabie, gorsety i dworskie intrygi, po chwili spotkanie z uzurpatorem Wawelu w trakcie II wojny, frontowe bitwy i szukanie ukrytych skarbów kultury. Myśl szybko krążyła pomiędzy zdarzeniami, łuskała fakty, ale też bardzo osobowo traktowała bohaterów, wszak opisywane czasy były niebezpieczne, dla ludzi, a próba przeciwstawienia się systemowi, groziła śmiercią w obu strefach czasowych, chociaż w XV wieku kobietom także klasztor. Zestawienie, bardzo mnie uderzyło, aż gęsiej skórki dostałam.
Książka w bardzo przystępny sposób traktuje dane, pozwala utożsamiać się czytelnikowi z opisywanymi postaciami, zrozumieć ich punkt widzenia, mentalnie wspierać. Język klarowny, intryga, oszustwo oraz odłamki z życia, np. stan ojca konserwatorki i jego codzienność w machinie wielkich Niemiec.
Wspaniała opowieść o pragnieniach i ich realizacji.

Informacje dodatkowe o Nocny portret:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2023-05-24
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: The night portrait
Dodał/a opinię: ja-carpe_diem

Tagi: Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Nocny portret

Kup książkę Nocny portret

Skradziona dama
Laura Morelli0
Okładka ksiązki - Skradziona dama

Mona Lisa to najsłynniejszy obraz na świecie. Zna go chyba każdy, bez względu na to, ile wie o sztuce i w jakim kręgu kulturowym żyje. Tajemnicza dama...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba