Lady Angkatell postanawia zaprosić do swego domu, na wieś, na weekend grono rodziny oraz przyjaciół. Jak to zazwyczaj czyni wymyśla dla zgromadzonych zabawę kryminalną. Wśród zaproszonych gości jest sąsiad lady Angkatell -Herkules Poirot, jak również lekarz John Christow z żoną Gerdą. Jest także kochanka Johna -Henrietta, awangardowa artystka oraz Weronika , która przed piętnastoma laty była narzeczoną lekarza, lecz wyjechała za granicę, by rozwijać karierę aktorki.
Gdy John przybywa na wieś zostaje zastrzelony nad basenem gospodarzy. Nad ciałem męża stoi żona z pistoletem w ręku. Z automatu zostaje uznana za winną i czeka ją proces.
Ale czy to ona zabiła, a może kochanka, a może dawna miłość Weronika, a może zupełnie ktoś inny, kto podkochuje się w Henriecie?
Tym razem autorka postawiła na obyczajowość. Jest jej zdecydowanie więcej niż wątku kryminalnego. Owszem mamy trupa, mamy tajemniczego morderce oraz ukryty, niejasny motyw zbrodni. Mamy także Herkulesa Poirota. Ale przez większość powieści poznajemy ofiarę, jeszcze za życia. Poznajemy jego pracę, pasję, rodzinę, przeszłość oraz słabości.
Czytelnik jest w stanie określić swój stosunek do bohatera. Poznamy głębiej naturę jego żony. Kobieta jest jakby lekko opóźniona , albo taka udaję. Dla męża zrobi wszystko. Ma niskie poczucie wartości i wszystkiego się lęka. Gerda jest zupełnym przeciwieństwem żywej, emocjonalnej Henriety.
Te dwie kobiety pełnią istotną rolę w życiu mężczyzny, ale czy także miały swój udział w śmierci Johna?
Jeśli jesteś wielbicielem Poirota i spodziewasz się po nim jakiś skomplikowanych przesłuchań gości
lady Angkatell , by później z łatwością ujawnić zabójce, to się mylisz.
Poirot w tej lekturze pełni nic nieznaczącą rolę. Tak naprawdę to postępowanie, rozmowy gości ujawniają, kto i dlaczego zabił. Poirot pojawia się na końcu, by przedstawić puentę
Ja się nie czepiam takiej formuły książki, gdyż w wykonaniu Christie lubię urozmaicenia. .Więc polecam.
Informacje dodatkowe o Niedziela na wsi:
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 1997 (data przybliżona)
9788324587971
figlarna24