Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka

💭"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami."💭

Jak tam moi kochani jest z Waszą odpornością? Macie już za sobą pierwszy katar bądź przeziębienie? Ja oraz cała moja rodzina mamy już swój pierwszy raz za sobą💪 Odkąd dzieci poszły do przedszkola to zaczęła się fala zachorowań u nas w domu🤦

Na swoim koncie mam już przeczytanych kilka poradników o zwiększeniu odporności u dzieci i dorosłych, ale ten spodobał mi się od samego początku i to jeszcze za nim go przeczytałam. Napisany został przez matkę, która ma dzieci w podobnym wieku co moje i do tego ma długoletnie doświadczenie farmaceutyczne. Jestem częstym klientem aptek (powinnam mieć tam założoną kartę stałego klienta) i dosyć często radzę się farmaceuty w sprawie doborów leków. Według mnie farmaceuci to skarbnica wiedzy, śmiem twierdzić, że swoim doświadczeniem i umiejętnościami mogą dorównać nawet lekarzom.

Definicja zdrowego dziecka jest taka, że takie dzieci przeważnie chorują od 8 do 12 razy przeważnie w okresie jesienno-zimowym, głównie na choroby układu oddechowego. Wychodzi średnio 2 choroby na miesiąc w okresie żłobkowo-przedszkolnym oczywiście, jeśli takie infekcje nie są leczone sterydami czy antybiotykami. A w samym okresie przeziębieniowym to 3-4 infekcje na miesiąc, więc jeszcze z moimi dziećmi nie jest, aż tak źle☺️

Ta książka jest napisana w sposób prosty i konkretny, nie ma tu żadnych formułek i pojęć naukowych. Znajdziecie tu wiele sposobów na zwiększenie odporności u dziecka, ale i także u osoby dorosłej, jeszcze przed sezonem infekcyjnym, co jest bardzo ważne, bo nie zapominajmy, że o naszą odporność trzeba zacząć dbać jeszcze przed nadejściem jesieni, a nie w trakcie, kiedy zaczyna nas coś łamać w kościach lub kręcić w nosie. Lepiej zapobiegać, niż leczyć💊

Znalazłam tutaj bardzo dużo przydatnych informacji na temat inhalacji, dawkowania witamin, czy nawet panującego mitu dotyczącego tranu. Czytając tę książkę, myślałam, a wręcz byłam pewna, że autorka poda ten święty Graala do uzyskania tej upragnionej odporności, ale niestety wynika z tego, że nie ma czegoś takiego. Po prostu zdrowe odżywianie, codzienne spacery, odpowiednia higiena i odpoczynek są tym złotym środkiem. W kolejnych rozdziałach znajdziecie w co można, zaopatrzyć domową apteczkę dziecka, jak i osoby dorosłej, co według mnie jest bardzo przydatne.

Najbardziej spodobał mi się schemat przedstawiający jak ubrać niemowlę w zależności od temperatury w sypialni, powiem szczerze, że sama miałam z tym kłopot po urodzeniu synka. Jaka panuje u Was temperatura w sypialni podczas snu? Bo już po raz kolejny słyszę, że najzdrowiej śpi się w 16-18°🥶 Pamiętam raz próbowałam zbić temperaturę do tych 18° przy chorobie córki, ale było tak zimno nam spać, że kolejna noc już sobie darowaliśmy, aż tak się hartować.
Przypominam, że autorka prowadzi również swojego bloga matkaaptekarka.pl na który zapraszam i sama też tam zajrzę☺️

Informacje dodatkowe o Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka:

Wydawnictwo: Muza