Miłość na święta

Dla Mae świąteczny czas w chatce w Utah to najszczęśliwszy czas w całym roku. Do chatki zjeżdżają się rodzina, przyjaciele. Mają swoje tradycje, zabawy na śniegu. Razem biesiadują i celebrują te święta. I jest on Andrew, którego Mae kocha całe życie, a który o tym nic nie wie. Akurat te święta nie należały do udanych. Mae popełniła wielki błąd natury sercowej, taki który całkowicie zaprzepaścił jej nadzieję na związek z miłością jej życia. Dodatkowo przed wyjazdem dowiaduje się, że to były ich ostatnie święta w chatce, ponieważ właściciele postanowili ją sprzedać. Mae wraca z rodzicami i bratem do swojego życia. Do pracy, której nie lubi i do mieszkania, które ciągle dzieli z mamą i jej nowym mężem. Dziewczyna wypowiada życzenie do wszechświata, żeby pokazał jej, co ją uszczęśliwi.  W czasie drogi na lotnisko mają wypadek. Mae traci przytomność, a jak się budzi znowu znajduje się w samolocie, którym podróżuje z rodziną na ... święta do chatki. Wszystko zdarza się po raz drugi. Czy wykorzysta tę szansę i naprawi swoje błędy? Zmienić swoje życie i wyzwolić się z pętli czasu?

Książka ma w sobie dużo świątecznego klimatu. Cała akcja dzieje się właśnie tuż przed świętami i w czasie świąt. Mamy sporo bohaterów, grupę ludzi, którzy spędzają ze sobą święta od trzydziestu lat. I ciągle  w tym samym miejscu. Na początku można się trochę pogubić w tym, kto jest kim, ale później wszystko się układa.

"Miłość na święta" to nie typowa komedia romantyczna, chociaż miłości w niej nie brakuje. Te podróże w czasie sprawiły, że powieść nie jest banalna,  a my nie potrafimy przewidzieć, co stanie się z bohaterką. Narratorką jest Mae. Autorki książki duży nacisk kładą na relacje między bohaterami, a wszystko dzieje się w świątecznej, śnieżnej scenerii. Książkę czyta się bardzo dobrze i idealnie wprowadza w świąteczny klimat. W święta wszystko może się zdarzyć, więc jest też trochę bajkowo.

Lektura miła, lekka i przyjemna.

Informacje dodatkowe o Miłość na święta:

Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2021-11-24
Tytuł oryginału: In a Holidaze
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Aleksandra Dzierżawska
Dodał/a opinię: Małgorzata Mroczkowska

Tagi: pętla czasu rumunia

Zobacz opinie o książce Miłość na święta

Kup książkę Miłość na święta

Przez te wszystkie lata wciąż będziemy razem, jeśli tylko nam pozwoli los.

- Tak sobie myślę - odpowiadam szeptem - że chciałabym, byś była ze mnie dumna. I ja chciałabym być dumna z siebie.

- Zawsze jestem z ciebie dumna - mówi mama, oplatając mnie ramionami - i ufam ci. Jedyną osobą, której oczekiwaniami powinnaś się przejmować, jesteś ty sama - stwierdza, po czym ujmuje moją dłoń i ją całuje.

Więcej cytatów z tej książki

Piękny gracz
Christina Lauren0
Okładka ksiązki - Piękny gracz

Kujonka-seksbomba, niepoprawny podrywacz oraz kurs chemii nie dla grzecznych studentek Po kazaniu nadopiekuńczego brata na temat zaniedbywania życia...

Podróż nieślubna
Christina Lauren 0
Okładka ksiązki - Podróż nieślubna

Co się może zdarzyć, kiedy dwójka zaprzysiężonych wrogów wybiera się w podróż życia, która miała być miesiącem miodowym kogoś innego? Wszystkie znaki na...