Lalani z dalekich mórz

„(…) jeśli ty chcesz więcej, ktoś inny musi mieć mniej. W przeciwnym wypadku słowo „więcej” nie miałoby sensu”.

Nastoletnia bohaterka o dźwięcznym imieniu Lalani Sarita żyje wraz z mamą na wyspie Sanlagicie. Jej tato był żeglarzem i zaginął na morzu. Wraz z nimi, w domu, mieszka ojczym i jego syn. Życie dziewczynki nie jest lekkie, a panująca susza jeszcze bardziej je utrudnia. Veyda, to przyjaciółka, która zawsze ją wspiera.

Na zachodzie wyspy wznosi się góra Kahna. Mieszkańcy nie ośmielają się zapuszczać na jej zbocza, ponieważ wierzą, że jest ona „głodna i zjada wszystko, co znajduje się w pobliżu”. Wierzą oni, że gdzieś na północy istnieje lepszy świat, który nazywa się Isa. To tam można znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania, dlatego organizowane są wyprawy, które kończą się niepowodzeniami.

Lalani, idąc po nici dla mamy, jest świadkiem ucieczki szeków. Dziewczynka szukając ich błądzi w gęstym lesie porastającym górę i trafia na człowieka z ludu Mindorenów. Spełnia on jej marzenie i spada upragniony deszcz, ale… okazuje się, że jest to pułapka, którą zastawił na nią Ellseth.

Bohaterka ucieka z wioski i decyduje się na niebezpieczną wyprawę. Czy dziewczynce uda się szczęśliwie wrócić z niej do domu? Jaką tajemnicę odkryje Lalani? Kim jest Uosa?

Poznasz odpowiedzi na te pytania tylko wówczas, gdy przeczytasz książkę.

Książka mnie wzruszyła. Mała dziewczynka, która wyruszyła w świat skradła moje serducho. Nie brakuje tu elementu walki dobra ze złem, gdyż jest on częścią tego rodzaju literatury. Skrywa ona jeszcze takie wartości jak: przyjaźń, miłość, sprawiedliwość, odwaga, uczciwość.

Magia, morska wyprawa, dziewczynka, szukanie prawdy oraz innego świata… i wiele więcej mieści się w tej niewielkiej książce.

„Każdemu z nas potrzebny jest cel" Niech Twoim będzie przeczytanie tej lektury.

Informacje dodatkowe o Lalani z dalekich mórz:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2021-09-01
Tytuł oryginału: Lalani of the Distant Sea
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Dzieci od ok. 9 lat bóg

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Lalani z dalekich mórz

Kup książkę Lalani z dalekich mórz

Cześć, wszechświecie
Erin Entrada Kelly0
Okładka ksiązki - Cześć, wszechświecie

Wzruszająca, a zarazem pełna humoru opowieść o przyjaźni Jednego dnia losy czwórki nastolatków splatają się w nieoczekiwany sposób. Virgil Salinas jest...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba