Za mną książka "Ktoś jest w twoim domu". Na wstępie powiem, że mimo wszystkich uwag, które znajdziecie w mojej recenzji od czasu do czasu sięgam po młodzieżówki i liczę się z tym, że dawno przestałam być nastolatką.
Chyba dawno nie czytałam książki, w którą tak ciężko było mi się wczuć. Po ok 60 stronach odłożyłam ją, bo zupełnie nie mogłam odnaleźć się akcji. Później poszło zdecydowanie lepiej. Czy książka mi się podobała? O tym za chwilę.
Makani Young przeniosła się do babci i próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Niestety demony przeszłości z czasów życia na Hawajach nie dają jej spokoju. W tym czasie w liceum, do którego uczęszcza zaczynają ginąć uczniowie. Zabójca jest nieuchwytny, zbrodnie są makabryczne. Makani musi zmierzyć się ze swoimi mrocznymi sekretami.
Jak wiadomo, życie w liceum nie jest najłatwiejsze. Po prostu taki wiek, hormony szaleją, a relacje z rówieśnikami bywają trudne. Próbowałam przypomnieć sobie jak to jest być nastolatką, jednak nie pomogło mi to w polubieniu głównej bohaterki. Była dla mnie dość dziwna, specyficzna. Podobnie jak jej relacja z Olivierem. Jednak jego polubiłam, okazał się być dobrym chłopakiem mimo problemów, które ciężko mu rozwiązać. Ogólnie zwróciłam uwagę na brak lub spaczoną komunikację zarówno między rówieśnikami jak i ich rodzinami/opiekunami.
Jeśli chodzi o samą książkę, która miała być horrorem, to na mnie wywołała średnie wrażenie (być może jest to książka skierowana do młodszych czytelników i im bardziej przypadnie do gustu). Zabójca szaleje, brutalnie i z zimna krwią morduje kolejne osoby, a do tego jest nieuchwytny. Tu plusem jest, że przez moment poczułam dreszcz na karku. Zbrodnie faktycznie są bestialskie, a sposób działania zabójcy działał na wyobraźnie.
Akcja toczy się całkiem sprawnie, poznajemy bohaterów i ich historie. Jeśli chodzi o zabójcę, to zabrakło mi profilu psychologicznego, a jego motyw był dla mnie niedorzeczny. W zdumienie wprawiło mnie, gdy czytałam podziękowania, w których autorka zaznacza ze napisanie książki wymagało od niej sześć lat badan i pracy analitycznej. Naprawdę?
Podsumowując, uważam, że książka przypadnie do gustu trochę młodszym czytelnikom. Mnie niesamowicie skusiła okładka, która robi rewelacyjną robotę.
Moja ocena to 5/10
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2020-06-09
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Theres Someone Inside Your House
Katarzyna Bębenek
Lola Nolan jest początkującą projektantką kostiumów. Im bardziej szokujący, błyszczący i zabawny strój, tym lepiej. Wszystko w jej życiu jest w zasadzie...
Miłość rozpala się w mieście, które nigdy nie śpi, ale czy będzie trwać? Niepoprawna romantyczka Isla podkochuje się w rysowniku Joshu od pierwszego roku...