Jakie macie relacje z mamą? Jednym to pytanie wyda się dziwne bo przecież większość z nas ma bardzo dobre relacje z mamą. Ale co z mniejszością? Są osoby, których relacje z mamą z różnych powodów nie należą do najlepszych lub ich niestety bądź stety w ogóle nie ma. Trudny temat, ale pytam Was w związku z książką Marty Segrelles pod tytułem "Kochana mamo, bolisz mnie. Jak zagoić rany w relacji matka-córka". Ja bardzo się cieszę, że mam bardzo dobre relacje z mamą. Sama jestem mamą i chcę by w przyszłości moja córka też była dumna z naszej relacji. Dlatego właśnie lubię poradniki, by móc czerpać z nich wiedzę i kierunek. Autorka książki jest psychologiem specjalizującym się w pomaganiu osobom z traumami rodzinnymi. W tej książce pomaga ułożyć w głowie pewne rzeczy bądź sprawy, które siedzą w nas od lat. Jest to swego rodzaju otwarty list do każdej z nas. Oprócz wiedzy teoretycznej mamy tutaj ćwiczenia praktyczne po każdym rodziale, które pozwalają realnie problem przepracować. Oczyszcza, układa w głowie, przenosi nas w najdalsze zakątki dzieciństwa, pozwala zrozumieć niektóre zachowania i daje do myślenia. Warto po nią sięgnąć, bo każda i każdy z nas potrzebuje odnaleźć siebie i zrozumieć zachowania, które często siedzą głęboko w nas.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-02-12