Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?

Ocena: 5.25 (8 głosów)
opis

Edward Chisholm stworzył niezwykle ciekawy i szokujący reportaż,w którym opisuje własne doświadczenia z pobytu w Paryżu. Przyjeżdżając do Francji autor, liczył, że to tu odnajdzie swoje miejsce na ziemi. Jednak zderzenie z rzeczywistością okazało się być dla niego dosyć brutalne. Musiał podjąć pracę jako pikolak - czyli asystent kelnera w paryskiej restauracji. I tu właśnie doświadcza prawdziwego oblicza stolicy smaku i jego obywateli. Wyzysk, rasizm, ciężka praca, rywalizacja, liczne uprzedzenia - to tylko część tego, co go spotkało po drugiej stronie kuchennych drzwi.

"Kelner w Paryżu" to książka, która pokazuje, że wykwintność, elegancja i prestiż paryskich restauracji ukrywa swoją drugą stronę, skrzętnie skrywaną za drzwiami oznaczonych "privé". Na przykładzie bohatera, będącego autorem, czytelnik ma szansę przybliżyć sobie ten paryski klimat, ale od drugiej "roboczej" strony. Ciekawa narracja wciąga nas w książkę, w której poruszane są nie tylko te wątki, związane bezpośrednio z bohaterem, ale również z mentalnością ludzi w tej branży i całokształtem obrazu Paryża, takiego którego nie zobaczymy w przewodnikach, czy folderach wycieczkowych. Chisholm nie szczędzi nam szczegółów, jednocześnie skupiając się tylko na tych istotnych rzeczach, nie zarzuca nas toną informacji, a wyciąga ze swojej historii tylko to, co najważniejsze i dla czytelnika - najatrakcyjniejsze. W tym wszystkim jest z nami bardzo szczery i autentyczny. Paryż - miasto zakochanych i dobrego smaku, tak naprawdę jest takie jak wszystkie inne miejsca na ziemi, gdzie niejednokrotnie trzeba stoczyć walkę o przetrwanie. Autorowi udało się obnażyć tą prawdę.To co przeznaczone dla oczu i uszu turystów, jest eksponowane, a cała reszta nie może ujrzeć światła dziennego, bo zepsułoby to renomę i reputację tego miasta i jego wykwintnych restauracji. Lubię takie książki, które rzucają nowe światło na rzeczy, mniej lub więcej, nam znane oraz otwierają oczy.
Polecam 🇫🇷

Informacje dodatkowe o Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2024-03-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788381353700
Liczba stron: 440
Dodał/a opinię: Aneta Dąbrowska

Tagi: wspomnienia

więcej
Zobacz opinie o książce Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?

Kup książkę Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba
Dotyk marcepanowych marzeń
Toskański ślub
Marta Jednachowska ;
 Toskański ślub
Koniec mapy
S.J. Lorenc
Koniec mapy
Ostatnie zadanie
Grzegorz Kozera ;
Ostatnie zadanie
Smak zatracenia
Luna Zara Ray
 Smak zatracenia
Biuro Ludzi Zagubionych
Zuzanna Gajewska
Biuro Ludzi Zagubionych
Silesius
Henryk Waniek ;
Silesius
Szafirowy płomień
Ilona Andrews ;
Szafirowy płomień
Pragnienia i tęsknoty
Laurencja Wons ;
Pragnienia i tęsknoty
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy