Gotowe na wszystko. Kobiety Nowego Testamentu

„Gotowe na wszystko. Kobiety Nowego Testamentu” to historie dwudziestu dwóch kobiet, które spotkać można na kartach Ewangelii. Choć w Piśmie Świętym jest często tylko jedno, dwa zdania – autor stwarza z tego historię konkretnego człowieka. Pisze w pierwszej osobie, opowiadając o uczuciach, relacjach, problemach. Każda bohaterka wprowadza w swój świat bardzo prostym i współczesnym językiem. Bez wątpienia można zobaczyć tutaj rzeczy, nad którymi zwykle się nie zastanawiamy i w tych opowieściach odnaleźć kawałek siebie. Bohaterki zadają sobie pytania, które i dziś dotyczą wielu z nas – jak odnaleźć Boga, jak dobrze żyć czy jak zdobyć i utrzymać władzę, bądź – jak uzyskać uzdrowienie? Lektura dostarcza możliwości odpowiedzi np. na to dlaczego kobieta u studni miała tylu mężów, dlaczego cudzołożnica zdradzała męża, czy z jakiego powodu Herodiada tak bardzo bała się Jana Chrzciciela, że dążyła do jego śmierci za wszelką cenę?

Autor zastosował metodę midraszu (midrasz to metoda interpretacji w judaizmie – komentowanie tekstu biblijnego za pomocą objaśnień, sentencji i przypowieści) – nie opierał się wyłącznie na Biblii. Może więc zaskoczyć czytelnika to, że Maryja (Matka Jezusa) opowiada o swoich pozostałych dzieciach, których np. w nauczaniu Kościoła Katolickiego nie ma. Mnie osobiście to nie przeszkadzało – skupiłam się na wartości dodanej tej lektury, a wciągnęła mnie tak, że trudno było się od niej oderwać. Wprowadziła mnie w świat dotąd niedotykalny – zobaczyłam swoje dylematy, dostrzegłam kobiety z ich bólem i niespełnieniem – trochę jakbym czytała opowieść zagubionej znajomej szukającej swojej drogi.

Polecam tę książkę, choć zalecam pewien dystans dla wszystkich, którzy nie dopuszczają w takich lekturach twórczości autora czy fikcji literackiej, bądź opierania się na wspomnianych już midraszach. Dała mi wiedzę o realiach życia kobiet u początku chrześcijaństwa. Coś, co niby wiedziałam, choć odkrywanie tego z barwą uczuć kobiecych i ich dylematów daje mi zupełnie nowe spojrzenie. Pobudziła mnie również do bycia Jego uczennicą w jeszcze lepszej odsłonie, szukając Jego, a nie darów, które może mi ofiarować. Życzę tego każdemu czytelnikowi tej lektury!

Informacje dodatkowe o Gotowe na wszystko. Kobiety Nowego Testamentu:

Kup książkę Gotowe na wszystko. Kobiety Nowego Testamentu

Gotowe na wszystko. Kobiety Starego Testamentu
Robert J. Strand0
Okładka ksiązki - Gotowe na wszystko. Kobiety Starego Testamentu

Czy jesteście kobietami gotowymi na wszystko? Czy pragniecie, aby Bóg zamieszkał w waszych domach? Czy jesteście gotowe na przełom w życiu osobistym...