„Dziecięce koszmary” to czwarty tom z cyklu „Detektyw D.D. Warren”. Muszę przyznać, że bardzo się cieszę z nowych wydań tych książek. Mam nadzieję, że dzięki temu trafią do szerszego grona odbiorców.
W spokojnej dzielnicy Bostonu odkryte zostają zwłoki kobiety i trójki jej dzieci. Postrzelony mężczyzna trafia do szpitala. Wydawać by się mogło, że to on zabił swoją rodzinę i usiłował popełnić samobójstwo. Wkrótce w innej dzielnicy dochodzi do zabójstwa handlarza narkotyków, jego żony i czwórki dzieci. Wszystko wskazuje na porachunki gangsterskie. Jednak czy aby napewno te sprawy są tak proste jakby mogło się wydawać? Czy dwie z pozoru nie mające nic wspólnego ze sobą tragedie może coś łączyć? Tak… dziecko z zaburzeniami psychicznymi.
Po raz kolejny mamy okazję przyjrzeć się świetnej pracy detektyw Warren i jej sztuce logiki, który prowadzi do rozwiązania kolejnej ciężkiej sprawy. Tym razem otrzymaliśmy lekturę mocno niepokojącą i poruszającą w czytelniku wiele emocji. Autorka porusza tutaj problemy psychiczne dzieci i trudy związane z ich wychowaniem oraz konsekwencje związane z niektórymi zachowaniami. Na podstawie tego wątku autorka stworzyła genialną fabułę thrilleru, który zaskakuje i… przeraża. Akcja jest wartka, a napięcie budowane są tutaj stopniowo. Jednak to dzięki temu książka staje się lekturą, której nie da się odłożyć na bok. Z książki bije ogromny realizm i to sprawia, że nie da się przejść obok jej treści obojętnie. Gardner zmusza nas do refleksji.
Portrety psychologiczne bohaterów jak zawsze zostały skonstruowane genialne. otrzymujemy portery trzech z całą pewnością silnych kobiet, którym przyszło się z ogromnymi problemami.
„Dziecięce koszmary” to książka z całą pewnością zmuszająca do refleksji i poruszająca ważne kwestie. Wychowanie dziecka z chorobą psychiczną nie jest łatwe. Nie każdy rodzic się na to decyduje. W wielu momentach rodzice zmuszeni są do podjęcia ciężkich decyzji, a ich konsekwencje mogą odbić się na nich po latach. Co zresztą widzimy w tej książce. Książkę polecam nie tylko ze względu na walory thrilleru psychologicznego, który jest genialny, ale i faktu poznania odbioru rzeczywistości przez chore psychicznie dziecko.
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2013-01-23
ktomzynska
Trzy kobiety: policjantka, domniemana morderczyni i dawna ofiara, która teraz pomaga ścigać oprawców. Dwie traumatyczne historie, które łączą się, kiedy...
Za każdym razem uderza w lecie, podczas fali upałów. Za każdym razem uprowadza dwie ofiary. Za każdym razem zostawia wskazówki, gdzie ich szukać. I za...