Druciarz

Tom 2 cyklu Seria puławska

„Druciarz” autorstwa Krzysztofa Jóźwika to drugi tom serii puławskiej z udziałem dwójki nieugiętych i zdeterminowanych policjantów, Ewą Jędrycz i Hubertem Zaniewskim. Pierwszy tom serii, mimo drobnych mankamentów, bardzo mi się podobał, dlatego niemal od razu i z ogromną przyjemnością sięgnęłam po „Druciarza”.

W Puławach, na terenie zakładów azotowych, zostają znalezione brutalnie okaleczone zwłoki kobiety. Mimo oczywistego motywu zabójstwa oraz miejsca popełnienia zbrodni, policjanci prowadzący śledztwo nie mają łatwego zadania.

„Druciarz” to powieść kryminalna, której fabuła poprowadzona jest w dwóch liniach czasowych – aktualne wydarzenia, gdzie towarzyszymy policjantom przy prowadzonym śledztwie oraz poznajemy myśli i przygotowania do zbrodni ze strony mordercy, oraz przeszłość, gdzie poznajemy zachowania i wydarzenia z życia młodych chłopaków. Książkę czyta się naprawdę dobrze; wciąga od pierwszych stron i trzyma w napięciu do samego końca. Zagadka kryminalna jest genialnie skonstruowana – autor umiejętnie wodzi nas za nos, podrzuca mylne tropy i rzuca podejrzenia na kolejnych bohaterów. Wielokrotnie próbowałam odgadnąć, kim jest morderca, zmieniając swoje typy, i muszę przyznać, że nie udało mi się rozwikłać zagadki.

„Druciarz” to mocny i bardzo brutalny kryminał, autor nie szczędzi opisów zbrodni, które wstrząsają i przyprawiają o szybsze bicie serca. W moim odczuciu drugi tom przygód policjantów z Puław wypada znacznie lepiej. Tym razem, czytając książkę, czułam się zaintrygowana od pierwszych stron i z zachłannością przewracałam kolejne kartki.

„Druciarz” to moje drugie spotkanie z twórczością autora i tym razem jestem pod ogromnym wrażeniem. Wszystko w tej książce mnie urzekło – od genialnie skonstruowanej zbrodni, przez prowadzone śledztwo i powiązania z przeszłością, aż po zaskakujące zakończenie. Przyznaję, że w momencie, kiedy autor odkrył przede mną winnego dokonanej zbrodni oraz motywy, jakie nim kierowały, byłam w totalnym szoku, nie spodziewałam się takiego zakończenia. Jestem w pełni usatysfakcjonowana fabułą wykreowaną przez autora i nie mogę doczekać się kolejnego spotkania z policjantami z Puław. Polecam.

Informacje dodatkowe o Druciarz:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-08-03
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Druciarz

Kup książkę Druciarz

Chłopak odszedł kilka kroków, zatrzymał się i odwrócił. Spojrzał ostatni raz na żółto-pomarańczowy dwupiętrowy budynek, który przez kilkanaście ostatnich miesięcy służył za jego dom. Nie najlepszy, ale zawsze lepszy niż poprzedni. Chłopak nie czuł nic szczególnego. Po prostu patrzył.

On zrozumiał, że przekroczył granicę, za którą nie ma już odwrotu. To nie mogło się dobrze skończyć. Już nie.

Więcej cytatów z tej książki

Córka Złotowłosej
Krzysztof Jóźwik0
Okładka ksiązki - Córka Złotowłosej

Pochodząca z Karpacza Małgorzata jest zdolną i piękną dziewczyną, wychowaną przez rodziców w poczuciu miłości i bezpieczeństwa. Gdy jako nastolatka zakochuje...

Zamachowcy
Krzysztof Jóźwik0
Okładka ksiązki - Zamachowcy

Prawda ma zawsze drugie dno. Tajemniczy zleceniodawcy wynajmują za duże pieniądze troje profesjonalistów mających przygotować ataki terrorystyczne...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba