Detektyw i złodziejka

Tom 1 cyklu Co za para !

Chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami po kolejnym spotkaniu z romansem od Melisy Bel. Tym razem przeczytałam "Detektywa i złodziejkę" - książkę, która jest pierwszą częścią nowego cyklu zatytułowanego "Co za para!".
Właściwie wprost mogę powiedzieć, że ta romantyczna powieść bardzo przypadła mi do gustu i kupiła mnie od razu, gdy tylko poznałam głównych bohaterów ❤.

"Nie potrzebował dodatkowych komplikacji w swoim uporządkowanym życiu. Z wysiłkiem odwrócił wzrok od najpiękniejszej twarzy, jaką przyszło mu kiedykolwiek widzieć.
Nie dla niego młodzieńcze uniesienia. Był zahartowanym w duchu mężczyzną, który przeszedł zbyt wiele, by sądzić, że los podaruje mu nagle coś miłego. Może i jej pragnął. Niech go diabli porwą - tak! Pragnął jej gwałtownie i do bólu, to jednak nie znaczyło, że pozwoli tym emocjom sobą kierować."

Zadziorna i bezkompromisowa złodziejka Poppy Hart podejmuję współpracę z "człowiekiem cieniem", czyli detektywem Harrym Gravesem.
Ona jest młoda i sprytna. On poważny i dojrzały. Początki ich znajomości nie są łatwe i bezproblemowe, ale ta znajomość
ma w sobie potencjał i ostatecznie potrafią stworzyć skuteczny, doskonale uzupełniający się duet.

Polubiłam Poppy, spodobał mi się Harry - to naprawdę bardzo fajna para! Ich historia napisana jest z lekkością i jest ciekawa nie tylko ze względu na wątek romantyczny, ale też ten detektywistyczny.
Dialogi są niebanalne i zabawne. Zachowania bohaterów wydają się być naturalne. Poppy i Harry mają silne choć różne charaktery i przez to nie jest z nimi nudno. Nie brakuje zmysłowych scen i erotycznych opisów ale nie są one przesadzone i pojawiają się w odpowiednim czasie.
Uczucie między bohaterami rośnie w miarę czytania, a całą książkę czyta się bardzo przyjemnie i spokojnie można pochłonąć ją w jeden wieczór.

Interesujące są też drugoplanowe postacie, a jedna z nich pojawi się w kontynuacji cyklu i będzie miała swoją historię ... Mam na myśli pannę Rosalyn - przyjaciółkę Poppy.
Już nie mogę się doczekać!

"Detektyw i złodziejka" to świetny romans, przy którym dobrze się bawiłam. Serdecznie polecam.

Informacje dodatkowe o Detektyw i złodziejka:

Data wydania: 2022-11-14
Ilustracje:LightField Studios
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Romans historyczny

Zobacz opinie o książce Detektyw i złodziejka

Kup książkę Detektyw i złodziejka

Cygański Diabeł
Melisa Bel0
Okładka ksiązki - Cygański Diabeł

Sara Stewart nie ma łatwego życia. Zależna od swego brutalnego kuzyna liczy dni, kiedy wreszcie się od niego uwolni. Sprawa jednak się komplikuje, gdy...

Bezczelna
Melisa Bel 0
Okładka ksiązki - Bezczelna

Kinga jest młodą, utalentowaną skrzypaczką, która świat dorosłych utożsamia z bólem, niezrozumieniem i poniżeniem. Uwięziona pomiędzy wymagającymi...

Koniec mapy
S.J. Lorenc