Gdy pojawiają się, słowa tytułowe ''Brudna forsa'' to od razu budzą wiele kontrowersji i znaków zapytania, w jaki sposób można zdobyć pieniądze, jakich metod użyć, aby czuć się dobrze mając wszystko, a właściwie może zabraknąć szczęścia, aby nie trwało ono wiecznie.
Opis treści książki pt. ''Brudna forsa'' spowodował, że chciałam poznać twórczość Pana Ryszarda Ćwirleja, głównych bohaterów, poczuć smak dreszczy, które im towarzyszą i co kieruje, nimi w chęci bycia kimś innym niż oni są naprawdę, czy policja będzie skuteczna w rozwiązaniu zagadek kryminalnych, kto okaże się prawdziwym bohaterem, tchórzem, mordercą, z jakiej przyczyny życie ludzkie kończy się szybko, czy to jest zachcianka lub przeszłość zahaczająca się o zemstę potrafiącą nieść ze sobą piętno na całe życie walcząc o to, aby być silnym i jednak należy przemyśleć sprawę kilkakrotnie, zanim ulegnie pożegnaniu się ze światem.
Akcja czytanego przeze mnie kryminału toczy się na przełomie lat 2013 i 2014. Uważam, że autor sprytnie chce nawiązać do wydarzeń sprzed roku dzielącą niespodziewanie popełnioną zbrodnię i kto odpowiada za nią, gdyż do samego końca owiane zostało, tajemnicą szczególnie kim jest osoba zamordowana i dlaczego padła ona ofiarą gry, w której liczy się radość z likwidacji przeciwnika przeszkadzającego w zdobyciu drogi do upragnionego celu.
Policjanci nie zawsze wykazują, efektywność w wykonywanej pracy związanej z odkrywaniem krok po kroku zbadania kto jest winien dokonania zbrodni. Lubią pracować na pokaz.
Podoba mi się to, że są wśród policjantów tacy, którzy umieją analitycznie myśleć i nie boją się wyrażać bezpośrednich osobistych spostrzeżeń o tym, jak widzą sprawę, nad którą obecnie pracują.
Kto by przypuszczał, że niby wydarzenia z przeszłości wykażą wiele niewiadomych, komu będzie, najbardziej zależało z policjantów, na odkryciu prawdy kto kim jest naprawdę, a komu na zatarciu ambitnie śladów, aby nikt niczego nie zauważył?
To jest, nie lada zawodowa gratka dla czujnych policjantów pragnących rozwiązać tę z reguły zapowiadające się nie takie łatwe zagadki kryminalne, jakie wydają się na samym początku, a tu jednak trzeba pokazać pazura uważności, aby nic a nic nikomu nie umknęło, spod kontroli mając na względzie trudnego przeciwnika, jakim jest spotkanie z mordercą, czy uda się go schwytać, czy jednak ucieknie on, aby uniknąć kary za dokonane zbrodnie, a może ujawni się ten, który potrafi, ukryć prawdziwą tożsamość tego należy, dowiedzieć się czytając ten kryminał.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-02-12
Emilly26
Jest rok 2015. Cały kraj szykuje się do wyborów parlamentarnych, a Europą wstrząsa kryzys uchodźczy. W Poznaniu niedaleko szkoły oficerskiej żołnierze...
Poznań, 1931 rok. W niecodziennych okolicznościach odnaleziono obraz z podobizną Matki Boskiej. Śledczy przypuszczają, że został skradziony z któregoś...