Ask for Andrea

Co dzieje się z nami po śmierci? Teorie są różne, nic nie jest potwierdzone, więc pozostaje wiara w to, że albo coś jest albo nie ma. Jest to kwestia indywidualna i na pewno bardzo sporna, ale nie będziemy o tym teraz dyskutować.
"Może drażnienie niedźwiedzia nie było w porządku, kiedy ten niedźwiedź nie mógł już mnie skrzywdzić."
"Ask for Andrea" to bez wątpienia oryginalna, opowiadająca o trzech młodych kobietach historia, które spotkały na swojej drodze człowieka, który zmienił ich życie. A raczej przyczynił się do tego, by je stracić.
Aplikacja randkowa i on - zadbany, przystojny, pociągający mężczyzna zdobywający serca kobiet. Na jego urok dały nabrać się między innymi Meghan, Skye i Brecia. Czas między ich morderstwami jest różny, ale łączy je jedna osoba - James Carson. Po morderstwach każda z nich musi odnaleźć się w nowej sytuacji - nigdy nie wiadomo, czy akurat twoja dusza opuści ciało i będzie się świadkiem wielu wydarzeń z tym związanych. Gdy w końcu spotykają się we trzy, mają wspólny cel - szpiegować Jamesa i nie pozwolić, by jeszcze kogoś skrzywdził.
Nie sądziłam, że tego typu fabuła może tak bardzo przypaść mi do gustu. Nie jestem fanką wątków o duszach i tego typu historiach, ale "Ask for Andrea" wciągnęło mnie od początku i trudno było rozstać się z bohaterkami.
Opowieść ta jest o bólu, stracie, nienawiści, poszukiwaniach, zagubieniu, niemocy, bezradności, ale także o wspólnym dążeniu do celu i zdobywaniu, w nieoczekiwanym momencie, przyjaciół. Przypomina, by uważać na nieznajomych, z którymi się umawiamy, zwłaszcza przez social media czy aplikacje randkowe. Jeśli zadbamy o własne bezpieczeństwo, to jest większe prawdopodobieństwo, że nie natrafimy na kogoś takiego jak James Carson. Na świecie nie brakuje takich ludzi, a przeczytanie "Ask for Andrea" jest idealną okazją, by sobie o tym przypomnieć.
Interesująca jest też postać samego mordercy. Co napędzało Jamesa do takich czynów? Trudno domyślać się o przyczynach jego postępowania, ale czy coś więcej wiadomo, to musicie już przeczytać książkę.
Noelle W. Ihli stworzyła historię tak bardzo angażującą i niepokojącą, że szybko się o niej nie zapomni. Krótkie rozdziały podzielone na perspektywy każdej z trzech kobiet napędzają akcję, dzięki czemu książkę czyta się szybko i przyjemnie. Bardzo polecam Wam jej przeczytanie i mam nadzieję, że się nie zawiedziecie!

Informacje dodatkowe o Ask for Andrea:

Wydawnictwo: Otwarte