Roni Loren jest autorką serii książek o zwyczajnych ludziach takich jak my, których łączy nie tylko praca w jednym biurowcu, łączą ich mówiąc ogólnie niedoskonałości, takie jak niepełnosprawność, choroba czy trauma, a co za tym idzie brak wiary w siebie i własne możliwości. Brzmi znajomo? Myślę, że każdemu z nas zdarzyło się z jakiegoś powodu zwątpić w siebie, zamknąć się na świat.
Jeżeli czytaliście "Ty i cała reszta", to pewnie pamiętacie uroczą Hollyn z zespołem Tourette'a i Jaspera, który panicznie bał się porzucenia.
"A może ty i ja" to historia dwojga równie barwnych bohaterow: wygadanej Andi, znanej autorki horrorów, i byłego strażaka Hilla, przystojnego mruka. Mogłoby się wydawać, że dzieli ich wszystko, ale łączy coś, co ogranicza ich życie - przeżyta trauma.
Roni Loren porusza tu temat barier i ograniczeń, które tak naprawdę nie świat, ale my sami sobie stawiamy. To siedzi w naszych głowach, w naszych umysłach. Często to my sami wznosimy mury i nie pozwalamy sobie na krok dalej. I żadna inna osoba nie jest w stanie się przez ten mur przebić dopóki sami nie ukruszymy cegły.
Jestem po raz kolejny oczarowana kreacją bohaterów i niesamowitą lekkością, z którą autorka porusza trudne tematy, jak wnikliwie opisuje stan psychiczny bohaterów i ich drogę do zrozumienia i zaakceptowania siebie oraz zmian w ich życiu.
To książka, w której dobry humor łączy się z potężną dawką emocji i przesłaniem, a takie połączenie lubię, i to bardzo.
Wydawnictwo: Słowne z uczuciem
Data wydania: 2022-01-26
Tytuł oryginału: What If You and Me
Anastasiya Adryan
Emocjonujący, zabawny, zaskakujący romans Roni Loren - jednej z najlepiej zapowiadających się współczesnych autorek książek obyczajowych. Wszyscy znają...