W 11 odcinku najnowszego sezonu „Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler przeprowadziła rewolucję w restauracji Grande Cozze. Po przemianie miejsce to nazywać się będzie Trattoria Buon Posto. Gdzie mieści się lokal? Jakie jest menu i ceny? Czy rewolucja się udała i czy warto się tam wybrać?
fot. East News / mat. prasowe x-newsZobacz także: Pierogarnia Malowane Pierogi. Najnowszy odcinek Kuchennych Rewolucji
Kuchenne Rewolucje. Trattoria Buon Posto - opis
Trattoria Buon Posto to dawna restauracja Grande Cozze, w którym Magda Gessler przeprowadziła rewolucję kilka lat temu. Po latach powróciła, bo nowi właściciele nie radzili sobie z prowadzeniem tego miejsca. Restauracja zachowała włoski charakter i serwuje kuchnię włoską.
Kuchenne Rewolucje. Trattoria Buon Posto - lokalizacja, gdzie jest
Trattoria Buon Posto mieści się w Kielcach przy ulicy Równej 4B. To bardzo blisko pięknego parku, w którym mieści się Pałacyk Zielińskiego. Okolica świetna jest na spacery.
Kuchenne Rewolucje. Trattoria Buon Posto - parking
Wzdłuż ulicy Równej, przy której mieści się Trattoria Buon Posto znajdziecie sporo miejsc parkingowych. Również w pobliżu kieleckiego parku na pewno znajdziecie miejsce do zaparkowania. W razie potrzeby nieopodal mieści się popularny dyskont spożywczy, przy którym dostępny jest parking.
Trattoria Buon Posto - menu
W menu Trattoria Buon Posto znajdziecie piadinę, a więc włoski placek z mąki pszennej z nadzieniem, które każdy klient może wybrać sobie sam.
Inną propozycją z menu Trattoria Buon Posto jest cytryna nadziewana pastą z sardynek i anchois, masłem irlandzkim, serkiem kremowym z chrupiącym pieczywem korzennym.
Magda Gessler zaproponowała także, by w menu Trattoria Buon Posto znalazł się rosół zielony, gotowany na mięsie wołowym, wieprzowym, indyczym i kaczym z kluseczkami parmezanowymi z zielonym pesto i orzechami włoskimi.
Z menu Trattoria Buon Posto zamówicie także saltimboccę alla romana, czyli eskalopki cielęce zawinięte w szynkę prosciutto crudo ze świeżymi liśćmi szałwii, duszone z dodatkiem białego wina i masła. Do tego podawane są kopytka z oregano, obsmażone na maśle klarowanym z sałatą rzymską w sosie winegret.
Deserem w menu Trattoria Buon Posto jest zabajone - kogel mogel z żółtek ubijanych na parze z lodami waniliowymi, sorbetem cytrynowym, sałatką ze świeżych cytryn i pomarańczy oraz likierem contreau.
Trattoria Buon Posto - ceny
Ceny w Trattoria Buon Posto są - jak na obecne czasy - stosunkowo przystępne. Najdroższym daniem w karcie jest saltimbocca alla romana w cenie 69 zł.
Deser – zabajone - kosztuje 35 zł.
Piadina kosztuje 24 zł, nadziewana cytryna 28 zł, rosół 26 zł.
Buon Posto - co to znaczy?
Buon Posto to po włosku po prostu dobre miejsce. Magda Gessler nadała tę nazwę, by zmienić energię związaną z kielecką restauracją.
Trattoria Buon Posto - godziny otwarcia
Poniedziałek 12:00-21:00
Wtorek 12:00-21:00
Środa 12:00-21:00
Czwartek: 12:00-21:00
Piątek 12:00-23:00
Sobota 12:00-23:00
Niedziela 12:00-20:00