Kuchenne rewolucje: Schab w panierce w Borysławicach. Ulubiony program kulinarny Polaków powraca!

Data: 2025-02-27 18:10:09 | aktualizacja: 2025-02-27 18:29:15 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Piotr Piekarski
udostępnij Tweet

30 sezon Kuchennych rewolucji rozpoczyna się w Tłusty Czwartek, 27 lutego 2025. Przed nami pierwszy odcinek nowej odsłony programu – Magda Gessler wybierze się do restauracji Schab w Panierce w Borysławicach. Jak przebiegały rewolucje? Dlaczego restauracja borykała się z trudnościami? Piszemy, co się wydarzyło!

Kuchenne rewolucje. Schab w panierce w Borysławicach
fot. TVN / x-news

Magda Gessler wciąż podróżuje po naszym kraju, odwiedzając ludzi, którzy poprosili ją o pomoc. Kolejne edycje „Kuchennych rewolucji" biją rekordy popularności, co przekłada się też na sławę restauratorki. Tym razem Magda Gessler wybrała się do Borysławic, gdzie zaprosili ją właściciele knajpy Schab w Panierce. Jak wyglądała wizyta słynnej restauratorki?

Kuchenne rewolucje: Schab w Panierce w Borysławicach – przebieg rewolucji

Magda Gessler wybrała się tym razem do województwa łódzkiego. To tam, w miejscowości Borysławice, ciągnie się popularna trasa komunikacyjna - szosa, która łączy Sieradz i Kalisz. Przy niej właśnie mieści się restauracja Schab w Panierce, której właścicielką jest Kamila. Jej mąż, Konrad, choć na co dzień nie angażuje się w prowadzenie lokalu, raz w miesiącu służy radą i wyznacza kierunki rozwoju.

Właściciele wierzyli, że popularność przyniosą im ogromne porcje jedzenia – kierowcy chętnie jadają dużo, cenią proste, tradycyjne dania. Wreszcie - aptekarska wręcz precyzja w przygotowywaniu potraw. Konrad wymyślił i opracował dokładne instrukcje, a kucharze trzymać się ich mieli co do grama. Ale cóż, prawdziwa restauracja to nie MCDonalds, a dani doprawiać trzeba do smaku, a nie zgodnie z kuchennymi miarami czy wagami. Cóż z tego, że przed knajpą znajdziemy duży parking, skoro kierowcy omijają to miejsce szerokiem łukiem i z rzadka tylko zatrzymują się, by zakosztować tutejszych dan. 

Ostatnie lata to w Polsce coraz większe koszty życia i prowadzenia biznesu. A kiedy koszty coraz większe, zysków zaś brak, to czas na zamknięcie biznesu. Co 40 dni właściciele płacili 5000 zł za ogrzewanie olejowe. A to nie jedyne koszty.

Tirów było coraz mniej zwłaszcza po sezonie. W efekcie jesienią i zimą knajpa tonęła w długach. 

Właściciele nie wiedzą, co zrobili nie tak. Magda Gessler bedzie musiała ciężko się napracować, by pokazać im, że muszą stworzyć knajpę, a nie szczegółowe przepisy. Budować atmosferę, nie tworzyć standardy. 

– To nie są jaja - powiedziała Magda Gessler.

Kuchenne rewolucje: Schab w panierce – menu

Przed rewolucjami można było zjeść tu schab z kostką lub bez kostki, schab po kowalsku (cokolwiek to znaczy), garnek chłopa, danie chłopa, sznycel, mega schab, świeżonkę, wątróbkę wieprzową, filet z kurczaka, placek po węgiersku czy filet z miruny. Zupy - klasyka - pomidorowa oraz żurek z jajkiem.

Kuchenne rewolucje: Schab w panierce – czy Magdzie Gessler smakowały dania?

Schab był suchy, mało smaczny, bez wyrazu. Całość Gessler oceniła jako knajpę podobną do sieciówki - bez duszy i charakteru. Na dodatek do tradycyjnych polskich dań podano jej włoskie pomidory. 

Podczas rewolucji restauratorka klęła jak szewc, dziwiąc się, co też wyczyniają właściciele baru.

Kuchenne rewolucje: Schab w panierce w Borysławicach – zmiany podczas rewolucji

Magda Gessler zdecydowała się podjąć rewolucji i zupełnie odmienić wnętrze restauracji. Schab w panierce zamieniono na na… zajazd Polskie Drogi.

Magda Gessler zaproponowała: zupę dyniowo-pomidorową, całego kurczaka z gołąbkami w dupie, karkówkę wieprzową z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło, lekką salatkę czy puree. Na deser jabłko pieczone z paschną, dwiema gałkami lodów, polane likierem cointreau

Kuchenne rewolucje: Schab w panierce – gdzie jest?

Bar schab w panierce zlokalizowany jest w Borysławciach przy ulicy Borysławice 135,. Restauracja znajduje się w przy drodze głównej, a do dyspozycji gości pozostaje spory parking.

Kuchenne rewolucje: Schab w panierce – godziny otwarcia

Bar schab w panierce w Borysławicach – lub też, jak mówi się na tę knajpę obecnie - zajazd polskie drogi – otwarty jest przez cały tydzień. Od poniedziałku do soboty zjemy tu w godzinach 6:30-21:45, a w niedzielę od 8:00 do 20:30. 

Tagi: kuchenne rewolucje, aktualności telewizyjne, streszczenia odcinków, teraz w tv, programy kulinarne,

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Błąd podczas pobierania komentarzy. Spróbuj ponownie.

Książka
Magda
Dominik Linowski2
Okładka książki - Magda

MAGDA Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas...

dodaj do biblioteczki
Reklamy
Recenzje miesiąca
Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba
Dotyk marcepanowych marzeń
Koniec mapy
S.J. Lorenc
Koniec mapy
Ostatnie zadanie
Grzegorz Kozera ;
Ostatnie zadanie
Silesius
Henryk Waniek ;
Silesius
Ocaleni z Drohobycza
Katarzyna Skopiec
Ocaleni z Drohobycza
Czy Nika znika?
Anna Bichalska ;
Czy Nika znika?
Biały mróz
Zdzich Wojtaś
 Biały mróz
Pokaż wszystkie recenzje