W kolejnym, 30 sezonie Kuchennych rewolucji na razie dominują niewielkie miejscowości. Borysławice, Świdnica, teraz – niewielkie Koronowo – Magda Gessler pomaga restauratorom w całym kraju. Teraz przyszedł czas na Mike'a, właściciela niewielkiej restauracji Nasze Smaki, która ma wielkie ambicje. A może są to ambicje zbyt duże jak na tak niewielką miejscowość? Oto, co się wydarzyło.

Po odwiedzeniu restauratora, który poddał się zdecydowanie zbyt szybko przyszedł czas na zderzenie z szefową kuchni, której kulinarne ambicje sięgają Mount Everestu. Daria zarzuci Magdzie Gessler kłamstwo, pokazując na dowód rozpadające się w rękach mięso. Kto ma rację? I kto wygra to starcie? Po czyjej stronie stanie Mike, który jest właścicielem lokalu? I czy szefowa kuchni doczeka powrotu Magdy Gessler. Przekonajmy się!
Kuchenne rewolucje: Nasze Smaki, Koronowo – przebieg rewolucji
Koronowo nie jest szczególnie znane turystom – chyba, że są oni miłośnikami spływów kajakowych. Przez to niewielkie miasteczko położone na Kujawach przepływa rzeka Brda. Nieopodal znajdziemy piękny zalew, a do większej nieco Bydgoszczy jest stąd około trzydziestu kilometrów. Mieszkańców - 10 000. Nie jest to duża potencjalna klientela.
A jednak to właśnie w Koronowie swój interes otworzył 26 letni Mike. Chłopak przebył typową drogę: był kelnerem, poznał funkcjonowanie restauracji od kuchni, by po pewnym czasie spróbować również swoich sił. Prowadził pierogarnię, serwował kuchnię domową. W wyjątkowych czasach jednak ludzie szukają wyjątkowych dań – przynajmniej tak twierdzi kierująca kuchnią Daria, która nie wyobraża sobie pracować w podrzędnej garkuchni albo serwować ludziom pierogów. Daria chce się wyróżnić. Niestety, nie w dobry sposób.
Wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia doskonale wiedzą, że skomplikowane dania niełatwo zrobić, ale równie trudno jest zachwycić klientów z pozoru zwyczajną kuchnią.Tymczasem kotlet potrafi zachwycić, jeśli przyrządzi się go zgodnie z regułami sztuki.
Daria nie trzyma się zasad. Kombinuje i komplikuje. Udziwnia. Szuka każdej szansy, by podać gościom coś niezwykłego. Dba też o estetykę dań. Niestety, czasem wychodzi dziwnie. Zbyt dziwnie. Magda Gessler tutejszą kuchnię uprości, ale pozostanie przy daniach wyjątkowych. Postawi na gęsinę. Dlatego też nazwa restauracji po zmianach brzmieć będzie „Bistro gęsiarka". Zaintrygowani?
Kuchenne rewolucje: Nasze Smaki w Koronowie – menu
Przed rewolucjami w Naszych Smakach było... Dziwnie. Co serwowano? Na przykład pierś z kaczki sous vide, pierś z gęsi duszona z bułeczką bao bao z modrą kapustą, mus z igmirem, demi glace, dorada pieczona, łosoś pieczony, kotlet z buraka, krem z pieczonej dyni, żur kujawski, kwaśnica.
Kuchenne rewolucje: Nasze Smaki w Koronowie – czy Magdzie Gessler smakowały dania?
Nasze smaki zdaniem Magdy Gessler były rozczarowujące i dziwne. Kucharka Daria tak bardzo starała się uczynić dania wyjątkowymi, że aż bywały niejadalne. Widać było podstawy, smak, zmysł kulinarny, jednak czegoś było za dużo, a czegoś innego - brakowało. Jedno z mięs było zdecydowanie za twarde. Magda Gessler poprosiła, by przygotowano osobną porcję dla kelnerki, która również nie była w stanie go pogryźć. Na to szefowa kuchni, Daria, zadała pytanie, które fanom Magdy Gessler zmroziło krew w żyłach:
– Dlaczego Pani kłamie, Pani Magdo?
Restauratorka była oburzona, jednak zrzuciła to na karb zbyt wielkich emocji i nie skreśliła szefowej kuchni. Czy się opłaciło?
Kuchenne rewolucje: Nasze Smaki w Koronowie – zmiany podczas rewolucji
Magda Gessler postanowiła, że postawi na gęsinę. W lokalu pojawiły się nowe piękne obrusy. Ściany udekorowane zostały sylwetkami gęsi.
Gęsi rządziły również w menu. Goście mogli zamówić m.in. takie dania: gęś faszerowana wg Magdy Gessler z sałatą rzymską, grzybami marynowanymi i śliwkami, udo z gęsi confitowane, siekany kotlet z gęsi, pulpety z ryb, kotlet schabowy z puree i kapustą zasmażaną oraz pierogi. Rosół, żurek kujawski, czarnina.
Kuchenne rewolucje: Nasze Smaki w Koronowie – gdzie jest?
Magda Gessler postanowiła, że restauracja po zmianach nazywać się będzie Bistro Gęsiarka. Bistro Gęsiarka znajduje się w Koronowie przy ulicy Pomianowskiego 3. Restauracja funkcjonuje, przed emisją programu serwowała m.in. menu walentynkowe z przegrzebkami z mango czy kremem z karczochów z pianą z wędzonej makreli. Wydaje się więc, że do menu powróciły dania skomplikowane - pozostaje mieć nadzieję, że te od Magdy Gessler smakują nie gorzej niż w dniu degustacji.
Tagi: kuchenne rewolucje, aktualności telewizyjne, streszczenia odcinków, teraz w tv, programy kulinarne,