Anna Katarzyna Emmerich (ur. w 1774 r. w wiosce Flamschen koło Coesfeld w Westfalii, zm. w roku 1824), niemiecka mistyczka, stygmatyczka i wizjonerka. Beatyfikowana 3 października 2004 r. przez papieża Jana Pawła II. Zaczęto mówić o niej na całym świecie, gdy Mel Gibson nakręcił film Pasja na podstawie mistycznych objawień błogosławionej Anny Katarzyny.
To jedyna w swoim rodzaju, niezwykła historia życia Maryi z Nazaretu, Matki Jezusa. Jak napisano w przedmowie do I wydania: „Katarzyna Emmerich przedstawia nam Matkę Odkupiciela i inne święte osoby w bliskich stosunkach z nią zostające na ziemi i opowiada o nich z tak świętą prostotą, a przede wszystkim z tak żywą wiarą, że zdaje się doprawdy, że widzisz przed sobą obraz żyjący i wpatrujesz się weń, z coraz większą czcią i miłością”.
Informacje dodatkowe o Życie Najświętszej Maryi Panny:
Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
Kategoria: Duchowość, religia
978-83-61060-25-3
Przeczytane:2017-08-23,
Przed przeczytaniem książki warto zapoznać się z życiorysem owej błogosławionej. I z innymi jej wizjami.
Ciężko stwierdzić czy tak w rzeczywistości wyglądało życie Najświętszej Maryi Panny.
O tym jak naprawdę wyglądało życie Świętej Rodziny dowiemy się dopiero po śmierci, ale już teraz możemy chociaż troszeczkę wyobrazić sobie kilka faktów z ich życia. Wcz uć się także w klimat ówczesnego Izraela. To może nam pomóc w umocneniu naszej wiary i więzi z Matką Jezusa.