Życie każdemu drogie

46 opowiadań i wierszy pisarki i poetki, byłej więźniarki Majdanka, Auschwitz - Birkenau i Neustadt-Glewe, która cudem ocalała czekając na śmierć w komorze gazowej - obecnie gościa specjalnego uroczystości 60. lecia wyzwolenia obozu Auschwitz.

Przeżycia z lat wojny i okupacji uwrażliwiły ją szczególnie na cierpienia zadawane słabym i bezradnym zwierzętom, czemu daje wyraz w swoich opowiadaniach: "Gdy patrzę na wygłodzonego, opuszczonego, niechcianego psa lub kota widzę w nim siebie - nastoletnią dziewczynkę - w getcie warszawskim, obozach koncentracyjnych. Byłam jedną z tych, których nie chciano, którzy mieli zginąć, zostać otruci, zagłodzeni na śmierć. Zwróciłam dług wobec mych czworonożnych przyjaciół. Należy im się miejsce w moich zapiskach - serdeczna, prawdziwa opowieść o psach i kotach, które zjawiły się u naszych progów na różnych etapach naszego i ich życia".

Ponad 50 barwnych, niezwykle poruszających fotografii Adama Bujaka przedstawiających często dramatyczne losy, dole i niedole portretowanych psów oraz kotów.

Informacje dodatkowe o Życie każdemu drogie:

Wydawnictwo: Biały Kruk
Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 83-88918-59-1

Kup książkę Życie każdemu drogie

Życie każdemu drogie - opinie o książce