Życie i przygody w III RP

Samo życie - bogate w przeróżne zdarzenia - pisało scenariusz książki. Stanowi ona kontynuację losów Jana, pracownika naukowego PW, poznanego już w książce ,,Przygody w PRL i u sąsiadów 1970-83" (wyd. Rozpisani.pl 2016). Jak i w poprzedniej książce swoje niekiedy dramatyczne ale także zabawne przygody kontynuował podczas pięcioletniej pracy w Afryce Północnej, co opisał w książkach: ,,Turyści Polservisu" (cz. I Tunezja i cz. II Algieria, wyd. Novae Res, Gdynia 2015 i 2016).

Jan wraca do kraju w 1991 roku i stwierdza ze zdumieniem, że Polska po przemianach ustrojowych bardzo przypomina mu kraje trzeciego świata. Jego zarobki jako adiunkta w III RP są bowiem na tym samym poziomie co na uczelniach arabskich. Kontestuje

zastałe postkomunistyczne układy i pomimo zapewnień profesorów ze ,,starego portfela", że oni ,,nigdy w życiu nie dadzą mu habilitacji", rozpoczyna ,,kopanie się z koniem". Poza tym przygody, w tym turystyczne i naukowe w wielu krajach świata, stale mu towarzyszą i nie pozwalają czytelnikowi na chwile nudy. Wspomaga go dzielnie, zarówno w odkrywaniu nowych światów, jak i w potyczkach z rzeczywistością Kleo, nowa partnerka życiowa. Jak się bowiem okazało - stara miłość naprawdę nie rdzewieje.

Informacje dodatkowe o Życie i przygody w III RP:

Data wydania: 2017-11-17
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Życie i przygody w III RP

Życie i przygody w III RP - opinie o książce

Turyści Polservisu. Część II. Algieria
Jerzy Z. Sobolewski0
Okładka ksiązki - Turyści Polservisu. Część II. Algieria

Kontynuacja losów Jana poznanego w pierwszej części Turystów Polservisu. Trzy lata po powrocie z Tunezji Jan po nieudanych próbach poprawy bytu w schyłkowym...