ZUS, L4, PIT. Co powinieneś wiedzieć o wynagrodzeniach pracowniczych

Płaca brutto i jej składniki

Obliczanie płacy netto - wzór ogólny oraz poszczególne elementy Potrącenia z wynagrodzenia, w tym komornicze Koszty uzyskania przychodu w sytuacjach nietypowych Koszty pracodawcy Wynagrodzenie za godziny nadliczbowe Urlop wypoczynkowy, bezpłatny, macierzyński, wychowawczy, okolicznościowy Składki ZUS od wynagrodzenia i ekwiwalentu za urlop wypoczynkowy Odprawy emerytalne, rentowe i inne Zasady nabywania uprawnień i obliczania nagrody jubileuszowej Wynagrodzenie za czas choroby płacone przez pracodawcę oraz zasiłki chorobowe płacone przez ZUS "Umowa zlecenie" i "Umowa o dzieło" Odpis na Fundusz Socjalny i gospodarowanie funduszem Przekroczenie rocznej podstawy wymiaru ZUS Przekroczenie progu podatkowego Niezbędne druki

Cała władza w ręce Kadr!

Laik wyobraża sobie pracę specjalisty ds. kadr następująco: siedzenie w cichym pokoju, segregowanie dokumentów i wypełnianie formularzy. A do tego jeszcze władza, jaką daje rozdzielanie wypłat dla wszystkich pracowników, zarządzanie urlopami i świadczeniami socjalnymi! Rzeczywistość wcale nie wygląda jednak tak różowo. Wymagana jest tu wiedza na wysokim poziomie, zdolność przeczesywania ustaw i rozporządzeń oraz umiejętność wgryzania się w przepisy wykonawcze. Pożądana skrupulatność, cierpliwość oraz... serce do liczb i ludzi.

Nie jest łatwo opanować wszystkie reguły narzucone przez prawo pracy i ubezpieczeń społecznych. Dlatego w tej książce pojawia się tylko tyle odwołań do przepisów i ustaw, ile naprawdę musi. Autorka w zrozumiały sposób opisuje zagadnienia związane z naliczaniem płac, nie komplikując ich nazbyt fachowym nazewnictwem, a definicje i formułki zyskują tu przystępną postać. Podręcznik zawiera także przydatne przykłady wyliczeń, pomagające błyskawicznie zrozumieć temat, a dla początkujących w zawodzie będące także swoistą "ściągą".

Twój niezawodny przewodnik w gąszczu przepisów dotyczących:

naliczania płac, dokumentacji urlopowej pracowników, składek ubezpieczeniowych związanych z wynagrodzeniami, podatku dochodowego od osób fizycznych, rozliczeń z ZUS i Urzędem Skarbowym, podwyżek, zmiany płacy lub jej składników, zasiłków chorobowych i opiekuńczych, umów cywilnoprawnych.

Magdalena Skalska pracuje jako specjalistka ds. płac w jednostce budżetowej. Wcześniej prowadziła firmę i ma blisko trzydziestoletnie doświadczenie w tej dziedzinie.

Informacje dodatkowe o ZUS, L4, PIT. Co powinieneś wiedzieć o wynagrodzeniach pracowniczych:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: 2011-11-17
Kategoria: Poradniki

Kup książkę ZUS, L4, PIT. Co powinieneś wiedzieć o wynagrodzeniach pracowniczych

ZUS, L4, PIT. Co powinieneś wiedzieć o wynagrodzeniach pracowniczych - opinie o książce