Współczesna medycyna okrzyknęła dziś żurawinę owocem na miarę XXI wieku. Zawiera ona bowiem wręcz unikalne związki lecznicze, które potrafią człowiekowi zagwarantować zdrowie na długie lata.
Okazuje się, że owoce żurawiny to nie tylko ceniony od dawna lek na stan zapalny dróg moczowych czy pęcherza, ale także skutecznie broniący przed postępującą miażdżycą, nowotworami, zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD), depresją, syndromem chronicznego zmęczenia, próchnicą zębów. Stanowi również niezastąpiony środek poprawiający wydolność mózgu, ułatwiający odchudzanie, kompleksowe odtruwanie organizmu z toksyn, pomocny w przeziębieniu i grypie czy przy przeroście gruczołu krokowego (prostaty).
Książka ta przybliża właściwości lecznicze żurawiny w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe. Znajdziemy tu również wiele receptur na sprawdzone domowe specyfiki z jej owoców zalecane przy różnych dolegliwościach oraz proste przepisy na zdrowe, oryginalne w smaku konfitury, galaretki, przeciery, sałatki, surówki, sosy do mięs i prawdziwy kisiel żurawinowy.
Zbigniew T. Nowak - znawca roślin leczniczych, od 30 lat popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, apiterapii i zdrowej diety. Autor ponad 50 książek (w tym wielu bestsellerów), ponad 1500 artykułów prasowych i kilkuset audycji radiowych o tej tematyce. Ekspert w popularnym programie ,,Pytanie na śniadanie" nadawanym w TVP2.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2018-05-10
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 128
Język oryginału: polski
Jak uchronić się przed zawałem serca, udarem mózgu czy nadciśnieniem. Na próżno szukać pomocy dla chorego i zmęczonego serca tylko w zdobyczach...
Jedyny na rynku kompleksowy poradnik dla ozdrowieńców! COVID-19 to nie to samo, co zwykle przeziębienie czy nawet grypa. Liczne powikłania doznane...
Przeczytane:2022-07-09, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2022, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Książki XXI wieku, 12 książek 2022, 26 książek 2022,
Należy zagłębiać wiedzę z zakresu: owoców, warzyw, ziół, gdyż stanowią one najlepsze źródło zalecanych witamin czyniących, sprawiającym, że czujemy, się szczęśliwi, jedząc, je w przyrządzanych przez nas ulubionych daniach udowadniamy tym sobie, że jest nadzieja na to, że nasze zdrowie będzie coraz to lepsze.
Podobnie jest również z naszym samopoczuciem, gdyż staramy się je stale sobie poprawiać z należytym rozsądkiem i nutką lubianej i konsumowanej przez na słodyczy. Choć z czasem pojawiają się w nas dylematy, czy nie popełniamy, błędu żywieniowego spożywając je w nadmiernych ilościach.
Z największą przyjemnością sięgnęłam do kolejnej książki autorstwa Pana Zbigniewa Tomasza Nowaka pt. ''Żurawina samo zdrowie'', gdyż zapragnęłam dowiedzieć się nieco więcej na temat uwielbianej przeze mnie tytułowej żurawiny, którą lubię stosować do ulubionych kulinarnych przysmaków.
Autor w rozdziale poprzedzającym zamiast rozdziału wyjaśnia w bardzo precyzyjny sposób, pochodzenie, nazwę owocu, rodzaje- mam tu na myśli jej pokrewieństwo, o którym wiemy tak naprawdę w praktyce niewiele, a on również przy okazji przeanalizował dokładnie wszystko to, co w niej chce zawrzeć na podstawie wykonanych naukowych badań w Stanach Zjednoczonych oraz zebranych wcześniej informacji, które doświadczał, wchłaniając wiedzę o żurawinie, aby mógł podzielić się nimi ze swoimi odbiorcami, do których ma ogromny szacunek i za to go właśnie lubię, że potrafi mieć doskonale zamiłowanie, podejście, interesujące przemyślenia, a nade wszystko poczucie humoru, z jakim opowiada o swoich medycznych pasjach. Nie każdy tak jak on potrafi o nich ciekawie opowiadać, a magia jego głosu sprawia, że chce się podążać za cenne ujętymi radami.
Z należytym dostrzeganiem i szacunkiem do tematu, w którym czuje, się pewnie dostrzega pozytywny aspekt, kiedy zbierać żurawinę, jak ją poszukiwać, suszenie, przechowywanie, w jakiej dawce powinniśmy ją spożywać.
Autor odkrył, przed nami różnorakie zastosowanie żurawiny dając w ten sposób możliwość wyboru czegoś dla siebie i własnego zdrowia.
Elementem dodatkowym w tej książce są: twarda oprawa, wykonane piękne zdjęcia przykuwające wzrok, wzmagające apetyt na te wartościowe owoce.
Warto przeczytać tę książkę.