Znaczy kapitan CD

Polscy żeglarze uznają tę książkę za kultową. Wielokrotnie nagradzana, weszła też na stałe do kanonu krajowej literatury marynistycznej. Znaczy Kapitan to debiut prozatorski Karola Olgierda Borchardta. Autor opisał w niej swoją służbę na przedwojennych żaglowcach szkolnych Lwowie i Darze Pomorza. Wiele miejsca poświęca ludziom morza tamtych czasów i relacjom między nimi. Opowiada o innych polskich statkach, na których pełnił służbę, ciekawszych rejsach oraz swojej pracy przy szkoleniu przyszłych

Informacje dodatkowe o Znaczy kapitan CD:

Znaczy kapitan CD - opinie o książce

Avatar użytkownika - lady_foe
lady_foe
Przeczytane:2014-07-08, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Książka z gatunku: marynistyczne. Troche płotna na rejach, a troche statków pasażerskich. Borchardt opisuje swoje doświadczenia z morzem od pierszego swojego rejsku na "Lwowie", po zatonięcie w listopadzie 1940 roku "Piłsudzkiego". 37 niesamowitych opowiadać, hołd dla "Znaczy Kapitana". Pełne dowcipu, przewrotne i wydawałoby się tak nieprawdopodobne.
Avatar użytkownika - Anytsuj
Anytsuj
Przeczytane:2013-10-28, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Karol Borchardt już pierwszymi zdaniami wzbudził we mnie ogrom emocji. Przede wszystkim złość, irytację, niedowierzanie i zawód. Wybrałam przecież powieść o morzu, a tu pierwsze zdania wskazują wyraźnie na western! Jak to możliwe?!- pytałam siebie zastanawiając się czy nie zaszła pomyłka. Nie. Na szczęście, autor okazał się podstępnym dowcipnisiem i historia rodem z Dzikiego Zachodu była zmyłką. To by było na tyle, jeśli chodzi o minusy tej pozycji. "Znaczy Kapitan" to pełna humoru autobiograficzna powieść, a raczej zbiór opowieści, kapitana żeglugi wielkiej. Borchardt opowiada o życiu na morzu i przygodach na lądzie, swoich i innych marynarzy. Dowiadujemy się, jak powszechne jest zestawienie potężnego, mocnego ciała i romantycznego serca, że marynarze czasem nie wiedzą, ale powiedzą oraz odkrywamy dlaczego Żydzi chętnie kupują statki. Marynarze, dotąd kojarzący mi się z rumem, przekleństwami i dziewczynami w każdym porcie, dzięki tej powieści zyskali w moich oczach. Ale ,,Znaczy Kapitan" to nie tylko portret Ludzi Morza, jako ludzi wrażliwych, mądrych, zaradnych i obdarzonych bogatą wyobraźnią. ,,Znaczy Kapitan" to też, a może przede wszystkim, hołd dla wspaniałego Kapitana Mamerta Stankiewicza (czy tylko ja uważam to imię za genialne?). Stankiewicz to dla marynarzy z owej powieści wzór, mentor, przewodnik. W czytelniku wzbudza respekt, ale jest też najczęstszym powodem do śmiechu. Jak można śmiać się z autorytetu? Nie powiem. Sami zobaczcie. Odbiór powieści ułatwia lektor- jego ciepły, miękki głos jest wspaniałym nośnikiem historii snutej przez autora. Głos jest przyjemny, a modulacje niezbyt inwazyjne. Lektor nie wysuwa się na pierwszy plan, jest niemal niedostrzegalny i pozwala skupić się wyłącznie na treści. Zbiór anegdot ,,Znaczy Kapitan" polecam zdecydowanie wszystkim- tym starszym i tym młodszym, zarówno pasjonatom morza jak i wszystkiego poza nim. Karol Borchardt nie tylko nauczy Was czegoś o morzu i żegludze, ale przede wszystkim- rozbawi Was do łez, wzruszy i skłoni do refleksji. A już na pewno, choć na chwilę, przegoni zza okna jesienną aurę.
Avatar użytkownika - arven1989
arven1989
Przeczytane:2017-04-26, Ocena: 5, Przeczytałam, 120/2017, Audiobook,
Pod czerwoną różą
Borchardt Karol Olgierd0
Okładka ksiązki - Pod czerwoną różą

Zbiór opowiadań „Pod czerwoną różą i opowiadania różne” jest dopełnieniem kompletu twórczości Karola Olgierda Borchardta. W tym tomie zamieszczono...

Kyle
T.M. Piro