Złożoność obliczeniowa

Nowe wydanie klasycznego podręcznika!

Złożoność obliczeniowa jest działem informatyki poświęconym badaniu przyczyn, które sprawiają, że komputery nie do końca radzą sobie z rozwiązywaniem pewnych problemów. Teraz masz przed sobą najlepszy podręcznik z teorii złożoności obliczeniowej. Znajdziesz w nim praktyczne informacje na temat algorytmów i ich wydajności. Dowiesz się, jak ocenić i obliczyć ich złożoność oraz jakie pułapki czekają na Ciebie. Ponadto możesz zdobyć szczegółowe informacje dotyczące problemów, których przy obecnym stanie wiedzy nie da się rozwiązać w zadowalającym czasie (wśród nich nie brak klasycznego problemu komiwojażera). Autor zwraca również uwagę na obliczenia równoległe, hierarchię wielomianową oraz obliczenia zliczające. Książka ta jest przeznaczona dla studentów informatyki i świetnie sprawdzi się na przedmiotach poświęconych algorytmom. Powinni po nią sięgnąć również programiści odpowiedzialni za implementację kluczowych algorytmów.

Zagadnienia podejmowane w tej książce:

maszyny Turinga logika relacje między klasami złożoności problemy NP-zupełne kryptografia

Przyjazne przedstawienie problemów świata informatyki!

Informacje dodatkowe o Złożoność obliczeniowa:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2012-09-14
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Złożoność obliczeniowa

Złożoność obliczeniowa - opinie o książce

Kyle
T.M. Piro