Nie jest łatwo, gdy ma się naście lat i trzeba zacząć wszystko od początku, w innym mieście i nowej szkole. Dla Gosi Leszczyńskiej być może nie byłoby to takie trudne, gdyby nie kilka zagadek. Czym są dziwne motyle, które pojawiają się znikąd wśród mieszkańców Abramowa? Dokąd prowadzi przejście w pobliskiej opuszczonej fabryce? I co się stało z chłopakiem, który zaginął przed dwoma laty? Gdzieś między układaniem sobie życia a budowaniem nowych przyjaźni Gosia wpada na trop prowadzący do świata, przy którym najgorsze koszmary są tylko niewinną fantazją.
Jedno jest pewne: są drzwi, których lepiej nie otwierać. Kiedy zaś sprawy ostatecznie wymkną się spod kontroli i ukochana siostra Gosi znajdzie się w śmiertelnym niebezpieczeństwie, dziewczyna i jej przyjaciele będą musieli nauczyć się, że odpowiedzialność wymaga czasem odwagi do podejmowania naprawdę szalonych decyzji.
Wydawnictwo: Alegoria
Data wydania: 2023-03-31
Kategoria: Dla młodzieży
Jeśli ktoś lubi czytać literaturę młodzieżowa połączoną z fantastyką to będzie to idealna lektura .Autorzy w doskonały sposób pokazują na czym polega przyjaźń,odpowiedzialność a przede wszystkim czym są marzenia..
"Bez marzeń człowiek ....gaśnie.A wiecie dlaczego?Bo marzenia to forma energii.Musimy jeśći pić,ale musimy też marzyć.Musimy mieć marzenia,żeby żyć.Dobre marzenia napędzają nasze ciała i umysły,tak jak złe marzenia potrafią je zatruć i zniszczyć .."
Mnie może ta książka nie porwała,bo fantastyka to nie mój konik czytelniczy,ale historią,którą przedstawili nam autorzy ma swój urok.
Gosia ,kiedy przeprowadziła sie z rodzicami i małą siostrzyczka do małego miasteczka zauważa ,że nad głowami mieszkańców krążą motyle,które są symbolem marzeń każdego człowieka.Niestety jest ktoś ,kto te marzenia kradnie .Dlaczego?Gosia wraz z nowo poznanymi przyjaciółmi dowiaduje sie o złych mocach oraz poznaje historię Wiktora,który 2 lata temu zniknął z miasteczka w nieznanych okolicznościach.Gosia postanawia wyruszyć na poszukiwania Wiktora i utraconych motyli-marzeń...
To książka,która porusza trudne tematy dla dzieci ,a raczej młodzieży,bo przecież i oni przeżywają swoje "niebajkowe" rozterki czy małe dramaty.Tak naprawdę pod płaszczykiem tej fantastyki dostajemy wartościową książkę,pełną ważnych tematów.
Czy są tutaj osoby gustujące w inteligentnej fantastyce młodzieżowej? Jeśli tak to mam dla Was propozycję ciekawej lektury, która, choć osadzona jest w nurcie fantastycznym to może być czytana również jako powieść psychologiczna z elementami kryminału i literatury grozy. O takie właśnie nietuzinkowe połączenie zadbali Barbara Mikulska i Wojciech Gunia, którzy napisali w duecie pozycję pt. ,,Złodzieje motyli".
Początkowo na kartach opowieści poznajemy nastoletnią Gosię Leszczyńską, która wraz z rodzicami i maleńką siostrzyczką Zosią sprowadza się do Abramowa. Dziewczyna próbuje się odnaleźć w nowym domu oraz małomiasteczkowej codzienności i chociaż początkowo jest nieco zbuntowana to stopniowo przekonuje się do nowego życia. Poznaje nowych przyjaciół, a w swoim nowym pokoju odkrywa tajemniczy obrazek motyla, który z niewiadomych przyczyn bardzo mocno ją do siebie przyciąga...
Skoro mowa o przyjaciołach to do opowieści dołączają Amelka, Grzesiek i Klaudia. Obserwujemy życie czwórki nastolatków, ich pierwsze zauroczenia, młodzieńcze wzloty i upadki etc. Historia nabiera tempa, gdy Gosia zauważa nad głowami ludzi barwne motyle i dwóch tajemniczych osobników, którzy ewidentnie kradną je właścicielom bez ich wiedzy i zgody...
Początkowo cała ta wizja wydaje się dziewczynie irracjonalna, zaczyna się ona wręcz obawiać, że traci rozum... Jednak z czasem poprzez kolejne zawarte w toku tej historii znajomości i nabytą dzięki nim wiedzę sytuacja zaczyna się w pewnym stopniu klarować w jej głowie, a na jaw wychodzi temat zaginięcia przed dwoma laty Wiktora Wojtyńskiego. W efekcie różnych wydarzeń i splotów okoliczności dziewczyna wyrusza w podróż między światami w poszukiwaniu w.w Wiktora...
Czy jej misja się powiedzie i co jeszcze się wydarzy? Dokąd zawiodą Małgorzatę tajemnicze drzwi? - dowiecie się czytając tę niezwykłą powieść.
W moich oczach jest to niesamowita historia o dorastaniu, przyjaźni, odpowiedzialności za drugiego człowieka, odwadze w pokonywaniu różnorodnych przeciwności i rzecz jasna o marzeniach, które dodają nam przysłowiowego powera do życia, a ich brak może nas całkowicie pozbawić wewnętrznych sił.
Autorzy pod płaszczem historii fantastycznej poruszyli bardzo wiele ważnych, myślę, że nie tylko dla nastolatków, aspektów życia. Prócz tych wspomnianych powyżej, na przykładzie perypetii bohaterów, ukazana została w moim odczuciu również walka dobra ze złem lub -- jeśli ktoś woli tak to nazwać -- nadziei z wszechobecną beznadzieją. Jak widzicie cała masa emocji gwarantowana.
Książka wciąga od pierwszych stron i naprawdę świetnie się ją czyta - uwaga to piszę ja, czytelniczka, dla której ten gatunek literacki zdecydowanie nie jest pierwszym wyborem - weźcie to więc pod uwagę ;).
Jeśli zatem szukacie ciekawej opowieści, w której to, co realne przenika się z tym, co niepojęte i w pewien sposób magiczne to polecam Wam przeczytanie ,,Złodziei motyli", którym mam przyjemność patronować.
Przekonajcie się sami czy Wasze odczucia, iż Barbara Mikulska i Wojciech Gunia stworzyli świetną książkę, przeznaczoną nie tylko dla młodzieży pokryją się w tej kwestii z moimi. Myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *
Przeczytane:2024-10-27, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024,
Do literatury młodzieżowej jestem nastawiona sceptycznie, często zdarza się, że to już nie ta kategoria. Złodzieje motyli to powieść wzruszająca. Małgosia jako nastolatka zaczyna nowe życie w nowym mieście. W pewnym momencie zaczyna widzieć motyle, nic w tym dziwnego ale pora roku jest nie sprzyjająca dla tych małych owadów więc skąd się u licha biorą?
Jak na młodzież, bohaterowie mają fajne przemyślenia, bardzo życiowe i zmuszające do refleksji. Fabuła nieco magiczna, niesie za sobą prawdę. Jesteśmy tylko ludźmi i bez marzeń tracimy sens istnienia. Mocny przekaz powieści nie pozostawia złudzeń.