Baza lotnicza w Dżuddzie jest jak największy harem świata – ponad dwa tysiące kobiet różnych narodowości, otoczonych murami i pilnowanych niemal na każdym kroku. Czy nowoczesna Europejka będzie w stanie odnaleźć się w tym świecie – jakże innym od tego, w którym się wychowywała? Tu kobiety nie mają niemal żadnych praw – pogardza się nimi i ceni tylko ze względu na piękne ciało, a jednocześnie podbija się je, rozpieszcza, obdarowując drogimi prezentami i nakłania do prostytucji…
Wydawnictwo: HACHETTE
Data wydania: 2009-09-21
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Lockruf Saudia
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Zaniewska Aldona
Książka ta ukazuje pracę stewardesy w bardzo szerokim aspekcie. Wiele miejsca poświęconego jest na opisywanie samego szkolenia. Powieść ta opisuje również miasta z ich ważnymi zabytkami, które warto odwiedzić, jak i kulturę jaka tam panuje.
Jeśli chodzi o sam odbiór ksiązki - jest ona dość nudna. Nie wciąga i nie porusza. Tak ważne tematy jak poronienie, rozstanie z partnerem czy nawet publiczna egzekucja- opisywane są na połowie strony, jakby to była najzwyklejsz rzecz w świecie. Do połowy książki jeszcze dość dobrze się ją czyta, lecz dalsza część do studiowania już nie zachęca. Zakończenie książki zaskakuje.
Książka pokazuje 5 lat z życia autorki, która przez ten okres pracuje jako stewardessa dla arabskich linii lotniczych.
Opis książki nijak się ma do treści. Jest to opis życia autorki przez te 5 lat, głównie pracy stwardessy, kolejnych lotów, przeprowadzek i relacji miłosnych. Wbrew opisowi jednak o prostytucji wśrod stewardes ledwie mała wzmianka na początku, a o życiu jako takim w Arabii - praktycznie nic.
Przeczytane:2015-05-31, Ocena: 2, Przeczytałem, Mam,