Zew pustyni

Tom 21 cyklu Historie Prawdziwe [Kolekcja Hachette]

Baza lotnicza w Dżuddzie jest jak największy harem świata – ponad dwa tysiące kobiet różnych narodowości, otoczonych murami i pilnowanych niemal na każdym kroku. Czy nowoczesna Europejka będzie w stanie odnaleźć się w tym świecie – jakże innym od tego, w którym się wychowywała? Tu kobiety nie mają niemal żadnych praw – pogardza się nimi i ceni tylko ze względu na piękne ciało, a jednocześnie podbija się je, rozpieszcza, obdarowując drogimi prezentami i nakłania do prostytucji…

Informacje dodatkowe o Zew pustyni :

Tytuł oryginału: Lockruf Saudia
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Zaniewska Aldona

Kup książkę Zew pustyni

Zew pustyni - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ezdra21
Ezdra21
Przeczytane:2015-05-31, Ocena: 2, Przeczytałem, Mam,
Książka rozczarowała mnie. Czytałam wiele książek o tematyce arabskiej i były fascynujące. O tej nie mogę tego powiedzieć. Przede wszystkim nie doszukałam się 'zmuszania' do prostytucji stewardes .Teresa i jej koleżanki robiły to chętnie .Szczerze mówiąc książka jest nudna i trochę niesmaczna, zwłaszcza znajomość Teresy z Arzu...totalne rozczarowanie.
Avatar użytkownika - papetka
papetka
Przeczytane:2014-08-07, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki - 2014 ,
Teresa Fortis, obywatelka Szwajcarii, przez pięć lat pracowała dla Saudyjskich Linii Lotniczych. Książka ta zawiera jej wspomnienia z tego okresu. Od razu napiszę, że lektura rozczarowała mnie. Opis z okładki okazał się być trochę mylący. Osobiście nie dopatrzyłam się zapowiedzianego zmuszania stewardess do prostytucji. Czyżby był to chwyt reklamowy mający zachęcić do sięgnięcia po książkę? Teresa opisuje swoje przeżycia w kolejnych bazach lotniczych, do których zostaje oddelegowana. Najpierw poznajemy zamknięty świat kampusu w Arabii Saudyjskiej, żeby przenieść się do tętniącego życiem Bangkoku i europejskiego Frankfurtu, aż po decyzję Teresy o rezygnacji z tego zawodu. Wydawać by się mogło, że osoba, a zwłaszcza kobieta, która w dorosłym życiu, podejmuje pracę w państwie nieprzychylnym płci pięknej, będzie miała wiele do napisania. Jednak w tym przypadku tak nie jest, a szkoda. Z chęcią przeczytałabym o zetknięciu się kultur, a w szczególności o specyficznych charakterze pracy, którą wykonywała autorka wspomnień. Jak bardzo fascynująca, a zarazem stresująca musi być ciągła kontrola samej siebie? Bo przecież wylatuje się z kraju nietolerancyjnego, aby za kilka godzin wylądować w państwie bardziej cywilizowanym pod względem obyczajów.
Avatar użytkownika - Deutschland191
Deutschland191
Przeczytane:2014-05-19, Ocena: 3, Przeczytałam, wypożyczone z biblioteki,
Mimo ciekawego opisu książka okazała się kompletnie nudna. Nic mnie w niej nie zaciekawiło.
Seria Pisane przez Życie to książki, które powstały na faktach autentycznych. Ktoś już wcześniej to wszystko przeżył, a teraz chce podzielić się z nami wspomnieniami. Przestrzec przed popełnieniem głupstwa. Młoda Europejka Teresa pragnie coś w zmienić w swoim życiu. Zatrudni się jako stewardessa w Saudyjskich Liniach Lotniczych. Nie wie, że ta praca, przebywanie w tym kraju wiąże się z licznymi kontrolami i represjami. U kobiet widzi się tylko piękne ciało, daje im się drogie prezenty w zamian za seks. Bardzo lubię książki z tej serii. Zawsze niesamowicie ciekawe są takie, które pokazują zderzenie dwóch kultur. Tutaj niestety obyło się bez fajerwerk. Spodziewałam się czegoś mocniejszego. Zaczęłam czytać z nastawieniem na wstrząsające fakty, ale ich tutaj nie było. Nie zrozumcie mnie źle, nie życzę nikomu złych doświadczeń, aby dostarczyć materiału na książkę. Po prostu czytając opis myślałam, że otrzymam co innego. Tutaj kobiety wcale tak bardzo do tej prostytucji zmuszane nie były. Ciekawie mi się jednak czytało o życiu stewardess. Ich życiowych perypetiach. Pod koniec książka była trochę nużąca, ponieważ cały czas czytamy o podobnych wydarzeniach. Wylot, lot, przylot i tak kilkadziesiąt razy. Czytało mi się jednak szybko, ponieważ język jest łatwy, dużo w nim dialogów. Podsumowując jest to lekkie czytadło. Jeśli jednak szukacie mocniejszych wrażeń to tutaj ich nie znajdziecie.
Avatar użytkownika - urszula2006
urszula2006
Przeczytane:2020-02-28, Ocena: 3, Przeczytałam, 26 książek 2020,

Książka ta ukazuje pracę stewardesy w bardzo szerokim aspekcie. Wiele miejsca poświęconego jest na opisywanie samego szkolenia. Powieść ta opisuje również miasta z ich ważnymi zabytkami, które warto odwiedzić, jak i kulturę jaka tam panuje.

Jeśli chodzi o sam odbiór ksiązki - jest ona dość nudna. Nie wciąga i nie porusza. Tak ważne tematy jak poronienie, rozstanie z partnerem czy nawet publiczna egzekucja- opisywane są na połowie strony, jakby to była najzwyklejsz rzecz w świecie. Do połowy książki jeszcze dość dobrze się ją czyta, lecz dalsza część do studiowania już nie zachęca. Zakończenie książki zaskakuje.

Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2019-08-04, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Książka pokazuje 5 lat z życia autorki, która przez ten okres pracuje jako stewardessa dla arabskich linii lotniczych.
Opis książki nijak się ma do treści. Jest to opis życia autorki przez te 5 lat, głównie pracy stwardessy, kolejnych lotów, przeprowadzek i relacji miłosnych. Wbrew opisowi jednak o prostytucji wśrod stewardes ledwie mała wzmianka na początku, a o życiu jako takim w Arabii - praktycznie nic.