Zbrodnia i śmierć z miłości. Historie zakochanych morderców i kanibali

Szokująca, makabryczna, prawdziwa!

Książka o ludziach, którzy z miłości torturowali, oszukiwali, zdradzali, zjadali i zabijali. Renata Kuryłowicz, miłośnikom true crime doskonale znana jako Renata z Worka Kości, autorka podcastu ,,Zbrodnie Bez Cenzury", przedstawia kilkadziesiąt historii wstrząsających przestępstw, które łączy jedno - uczucie mogące odebrać nie tylko rozum, ale i życie.

Łącząc wiedzę z lekkością pióra i umiejętnością opowiadania o najbardziej potwornych szczegółach, autorka opisuje le crime passionnel, czyli zabójstwa z namiętności, zbrodnie powodowane folie a deux - wspólną paranoją, przestępstwa, których motywem jest sadystyczna lubieżność, ale także chorobliwa miłość własna. W pasji odkrywania największych mroków ludzkiej natury nie waha się podjąć tematów tabu - kanibalizmu i nekrofilii.

W książce pojawia się wszystko to, czego najbardziej szukają fani true crime - dużo w niej rekwizytów, takich jak śrubokręty, nożyczki, grille, zamrażarki, gorące żelazka, wałki kucharskie. Występują też odrażające postaci w stylu japońskiego kanibala-celebryty czy rosyjskiego wilkołaka. To nie są historie z happy endem!

Zbrodnia i śmierć z miłości to wartka opowieść, pokaźna dawka czarnego humoru, sporo fachowej wiedzy kryminalistycznej, nieco romantyzmu i... dużo gore!

Informacje dodatkowe o Zbrodnia i śmierć z miłości. Historie zakochanych morderców i kanibali:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-01-29

Tagi: Literatura faktu - kryminalna Przestępczość i kryminologia Dochodzenie kryminalne Forensyka

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Zbrodnia i śmierć z miłości. Historie zakochanych morderców i kanibali

Opinie o książce - Zbrodnia i śmierć z miłości. Historie zakochanych morderców i kanibali

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:,
Ludzkie życie posiada wartość niezbywalną: nikt nikogo nie powinien życia pozbawiać. Opisane na łamach książki Zbrodnia i śmierć z miłości przypadki brutalnych przestępstw – czyli Historie zakochanych morderców i kanibali – pokazują, że nic w życiu nie jest pewnym. Nawet samo życie. Opowiedziane przez Renatę Kuryłowicz (youtuberka, podcasterka, autorka pierwszego w Polsce domu kultury kryminału Worek kości) historie są prawdziwe i – niestety – daleko im do happy endu. Nie przemilczając najbardziej nawet makabrycznych szczegółów (takimi bez wątpienia są ludzkie ręce smażone we frytkownicy, głowa gotowana w garnku, czy człowiek umierający w chwili odzierania go ze skóry), autorka rozpatruje związek śmierci z miłością w różnych konfiguracjach. Chora namiętność, szaleństwo we dwoje (parę w intymnym związku łączy to samo urojenie), autoerotyzm (asfiksjofilia, elektrofilia, klaustrofilia, autokanibalizm), tragiczna miłość międzygatunkowa, sadystyczna lubieżność, romantyczna nekrofilia, a także zbrodnie popełnione w dobrej intencji, podczas snu (zabójstwo nieumyślne) oraz z miłości własnej – wszystko to, dzięki przeprowadzonej przez autorkę dogłębnej analizie wymienionych zjawisk, pokazuje, jak wiele istnieje odcieni miłości, a także do czego może doprowadzić utrata kontroli pod wpływem silnego wzburzenia. W Historiach zakochanych morderców i kanibali Renata Kuryłowicz łączy zbrodnię, śmierć oraz miłość

Zbrodnia i śmierć z miłości. Historie zakochanych morderców i kanibali - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-02-05, Ocena: 5, Przeczytałem,

Renata Kuryłowicz, znana z popularnego podcastu ,,Zbrodnie Bez Cenzury", w swojej debiutanckiej książce zabrała mnie na wycieczkę do najmroczniejszych zakamarków ludzkiej natury, gdzie miłość przeplatała się z obsesją, przemocą i zbrodnią. Fajnie co?

Książka to zbiór prawdziwych historii, które połączone są motywem przewodnim, czyli miłością prowadzącą do zbrodni. Kuryłowicz opisuje przypadki morderstw z namiętności, a także przestępstw wynikających ze wspólnej paranoi kochanków. Autorka porusza także tematy, takie jak kanibalizm i nekrofilia, pokazując, jak różne oblicza może przybierać patologiczne uczucie.

Muszę docenić to jaką różnorodną kompozycję historii przedstawiła Kuryłowicz, dzięki czemu absolutnie nie ma czasu na nudę, bo na każdym rogu spotykało mnie coś nowego, innego. Autorka nie unikała najbrutalniejszych szczegółów, ale zrobiła to z trudnym do określenia wyczuciem i w charakterystycznym dla siebie stylu, łącząc wiedzę kryminalistyczną z narracyjną lekkością.

Kuryłowicz posługuje się stylem pełnym ironii i czarnego humoru, co mnie kupuje totalnie, ponieważ sama taka jestem i czułam się jak u siebie. Pisarka umiejętnie wplata w narrację fachową wiedzę z zakresu kryminalistyki i psychologii, dzięki czemu książka jest nie tylko szokująca, ale i w jakiś sposób fachowa. Niezmiennie cenie, gdy autor czy autorka zostawiają mi przestrzeń na moje wnioski i tutaj nie jest inaczej.

Książka ukazuje, jak cienka jest granica oddziela miłość, od obsesji, a romantyczne uniesienia od totalnej destrukcji. Ta książka bawi czarnym humorem, szokuje brutalnością i obnaża niejako naturę ludzkich relacji. Ja true crime absolutnie uwielbiam więc wnioski czy czytać zostawiam wam.

Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Literackim

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2025-01-29, Ocena: 5, Przeczytałam,

Książka Renaty Kuryłowicz "Zbrodnia i śmierć z miłości" to zbiór historii true crime, który temat miłości i namiętności traktuje bardzo kompleksowo. Oczywiście miłość nie jest tu pojmowana jako dobre uczucie - w końcu prowadzi do czyjejś śmierci... Autorka opisuje temat szeroko, ale konkretnie: mamy dziesięć kategorii śmierci z miłości. Poczynając od tych, które można by uznać za nieco romantyczne, aż po te najbardziej, najmocniej makabryczne... Ważne jest to, że autorka nie lubuje się w opisach brutalności, a po prostu rzetelnie przedstawia każdy temat, każde jedno studium przypadku. Bo każda kategoria takie ma - na wstępie opisana jest ogólnie, jest nieco wiedzy psychologicznej, kryminalistycznej, nieco statystyk, po czym przechodzi do kilku przykładów. No właśnie, każda kategoria ma ich kilka, więc opisane są na poziomie podstawowym - przebieg zbrodni, szukanie jej motywacji i konsekwencje. Są zbrodnie, o których słyszał cały świat, są i te mniej znane, są bardzo świeże sprawy, jak i takie sprzed stu lat. Są historie z polskiego podwórka, jak i z drugiego końca świata. Wszystko opisane rzeczowo, z wyczuciem i dużą wiedzą, a także z poszanowaniem czytelnika. Fani historii true crime i kryminałów będą zadowoleni!