Początkująca pisarka Janka Kowalska ucieka od swojego narzeczonego wampira tuż przed ceremonią Przemienienia. W ostatniej chwili decyduje się wziąć udział w kryminalnych warsztatach literackich, aby w bezpiecznym miejscu i z dala od byłego ukochanego podjąć decyzję, co robić dalej ze swoim życiem. Niestety już pierwszej nocy w domku nad jeziorem, w którym zatrzymali się uczestnicy szkolenia, zostaje popełnione okrutne morderstwo…
Czy zabójca chciał chronić społeczność magicznych istot przed zdemaskowaniem? Czy Janka także jest w niebezpieczeństwie? I czy komukolwiek uda się ukończyć kurs Popełnij zbrodnię doskonałą?
Nie daj się zwieść. Tu każdy ma coś do ukrycia.
Wydawnictwo: Spisek Pisarzy
Data wydania: 2024-11-06
Warsztaty pisarskie w urokliwie położonej Wilii Utopia? Chyba sama bym się skusiła, a tym bardziej nie dziwię się Jance Kowalskiej, która wybrała się na pięciodniowy kurs aby doskonalić własne umiejętności ale i uciec przed namolnym wampirycznym narzeczonym.
Co może pójść nie tak? Oj, wiele może się namieszać, gdy organizacja warsztatów kuleje, a uczestnicy od pierwszego wejrzenia nie pałają do siebie sympatią. Towarzystwo złożone z aspirujących pisarzy to przysłowiowa mieszanka wybuchowa. Zamiast eksplozji i zapowiadanych wykładów z kreowania zbrodni idealnej jest jednak morderstwo - dodatkowo niejedno. Mamy więc, trochę jak u Agathy Christie, kryminalną zagadkę z podejrzanymi którzy utknęli wspólnie w wilii i snują domysły kto może stać za tajemniczym morderstwem, a każdy z uczestników ma swoje tajemnice jak i motywy. Policjanci prowadzący śledztwo nie wykluczają nikogo, tym bardziej że cała grupa wydaje się nader podejrzana.
Nie jest to jednak zwykły kryminał. Kasia Wierzbicka - specjalistka od magicznych światów doskonale łączy ten gatunek z fantastyką, kreując rzeczywistość, gdzie obok siebie współistnieją zwykli ludzie, Iskry, jak i istoty obdarzone magicznymi zdolnościami: wilkołaki, rusałki, wampiry.Ten magiczny świat rządzi się swoimi prawami, ale podobnie jak w świecie zwykłych śmiertelników, bywają w nim pokusy, takie jak narkotyk, który zwiększa magiczne moce. Czy magstasy ma jakiś związek z morderstwami?
„Zbrodnia i magia” wciąga od pierwszych stron rozwijającą się akcją, świetną kreacją bohaterów, dowcipem i tajemnicami, których pilnie strzeże Rada Kodeksu Magicznych. Lekki styl pióra autorki prowadzi nas przez tę historię tak dobrze, że idzie się w niej zatracić i zapomnieć o szarudze za oknem. Smaczku dodaje też spojrzenie na środowisko pisarsko - wydawnicze a i co nieco mówi się o recenzentach :)
"Pięć dni w Willi Utopia tylko dla Twojej twórczości. Pełna koncentracja. Maksymalne rozwijanie kreatywności. Daj się zainspirować i napisz przy naszej pomocy powieść kryminalną."
Ogłoszenie to trafiło w ręce początkującej pisarki, Janki Kowalskiej, w idealnym momencie. Pod wpływem impulsu decyduje się wziąć udział w szkoleniu, które wydaje się doskonałą okazją, by na chwilę zniknąć i w spokoju zastanowić się nad dalszym życiem. Wśród uczestników znajdują się zarówno początkujący jak i doświadczeni pisarze, w tym istoty magiczne, a atmosfera, zamiast sprzyjać kreatywności, od samego początku jest niezwykle napięta. Już pierwszej nocy dochodzi do zbrodni, a każdy z uczestników staje się potencjalnym podejrzanym. Czy rzeczywiście, zgodnie z nazwą warsztatów komuś udało się popełnić zbrodnię doskonałą?
Potrzeba naprawdę niezwykłej wyobraźni i umiejętności pisarskich, aby w jednej powieści połączyć wątki fantastyczne, kryminalne oraz sporą dawkę czarnego humoru. Jestem pod ogromnym wrażeniem, z jaką lekkością i w jak dobrym stylu autorka zdołała zgrać te wszystkie elementy. Poznając kolejnych uczestników warsztatów, z łatwością odgadłam, kto wkrótce stanie się ofiarą, jednak wytypowanie sprawcy zbrodni okazało się znacznie trudniejsze. Niczym w powieściach Christie kandydatów z motywem było kilku, więc trzeba byc niezwykle czujnym, by odgadnąć zakończenie. Oczywiście, aby sprawa nie była zbyt prosta, muszę dodać, że mamy do czynienia nie tylko z ludźmi, ale także z istotami magicznymi, z których każda skrywa swoje tajemnice. Również relacje łączące uczestników warsztatów przedstawione są w bardzo ciekawy i wciągający sposób. "Niepotrzebny morderca, sami się wytłuczemy...". Słowne utarczki i odpowiednio wyważony humor dodają lekkości i przyznam, że niektóre fragmenty czytałam z szerokim uśmiechem. Świetnie bawiłam się w trakcie lektury i mam nadzieję, że niebawem doczekamy się kontynuacji, na co bardzo liczę.
,,Zbrodnia i magia" zabiera czytelnik do uniwersum gdzie na ulicy tuż obok zwyczajnych ludzi można spotkać magiczne stworzenia takie jak wilkołaki i wampiry, a także Iskry czyli ludzi obdarzonych magicznymi mocami. Mamy też oczywiście straszliwą radę, która najchętniej nawet za najmniejsze przewinienie skracałaby magicznych o głowę, czyli te same mechanizmy co w poprzednich książkach, ale zupełnie nowa historia. W tym miejscu podkreślę, że sięgając po tą pozycję nie trzeba koniecznie wcześniej czytać poprzednich książek- wszytko będzie jasne.
Książka rozpoczyna się od wyjazdowych warsztatów pisarskich ,, popełnij zbr*dnię doskonałą ", podczas których grupa magicznych i niemagicznych osób ma zamiar szkolić swój warsztat pracy. Tak poznajemy szóstkę bohaterów w tym główną bohaterkę Jankę Kowalską, również jest magiczna. Kobieta dołączyła do warsztatów w ostatniej chwili, ponieważ chce się ukryć przez swoim byłym narzeczonym, od którego uciekła tuż przez ceremonią przemienienia i tym samym przed dołączeniem do wampirzej famili.
Jance nie udaje się spokojnie przemyśleć swoich spraw, gdyż od samego początku w Willi, do której wszyscy zjechali panuje bardzo napięta atmosfera, zamiast przyjacielskich pogaduszek są wzajemne żale i oskarżenia, na domiar złego w nocy zamor*owana zostaje organizatorka. Co sie tam wydarzyło i kto jest winny magiczni czy zwykli ludzie?
Książka mimo, że krąży wokół mor*erstwa napisana jest lekko i przyjemnie, jest to typowa książka dla relaksu po ciężkiej i mrocznej lekturze. Zakończenie jest na tyle otwarte, że można się spodziewać kolejnych przygód panny Kowalskiej.
Jeśli szukacie wyjątkowych połączeń gatunków to mam dla was świetną polecajkę. Fantastyka z kryminałem i dużą dozą humoru? Tak! Poznajcie najnowszą książkę Pani Kasi pt.:
Janka Kowalska jest początkująca pisarką i spontanicznie decyduje się wziąć udział w kryminalnych warsztatach literackich pt.:" Popełnij zbrodnię doskonałą".
Tak po prawdzie to ucieka od narzeczonego, który jest wampirem. Janka jest rusałką, która bardzo lubi swoje nowe ,,ludzkie" życie i nie uśmiecha się jej się przemiana w wampira na wieki. Potrzebuje ciszy i czasu, by zastanowić się co dalej, i takie warsztaty na odludziu wydają się idealnym miejscem ku temu. Słowem kluczowym jest ,,wydają" albowiem spokoju tu nie zazna. Już pierwszej nocy dochodzi do morderstwa. Kim jest morderca? Iskrą czy zwykłym człowiekiem? czy ktoś chce zdemaskować magicznych? A może ich chronić? Pytania się mnożą, trupy też ?Czy Janka wróci do ukochanego by spędzić z nim wieczność? Czy wybierze wolność?
Mimo, że historia nawiązuje do poprzedniej serii autorki ,,Między światami" ale jest tu zdecydowanie mniej magii (a więcej zbrodni). Jestem oczarowana tą historią. Idealna na koniec dnia, pomoże się odprężyć przy herbatce z malinami.
Polecam!
Rozwinięcie serii boardbooków ,,Maciuś i Leon" - książka z miękkimi stronami i w miękkiej oprawie. Bracia najchętniej jedliby tylko słodycze. Mama cierpliwe...
Agata Filipiak wreszcie ma szansę na szczęście. Zanim jednak wyjdzie za mąż i zacznie spokojne życie u boku ukochanego, powinna pozbyć się swoich demonów...
Przeczytane:2024-11-24, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, 52 książki 2024, 26 książek 2024, 12 książek 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
„Zbrodnia i magia” łączy elementy kryminału, fantasy, a nawet lekkiej obyczajówki, oferując nam zdecydowanie nietuzinkową mieszankę napięcia, humoru i magii. Historia osadzona jest we współczesnym świecie, w którym magiczne istoty żyją w ukryciu wśród ludzi. Główną bohaterką powieści jest Janka Kowalska, początkująca pisarka, która uciekając przed swoim narzeczonym-wampirem, trafia na warsztaty literackie „Popełnij zbrodnię doskonałą”, odbywające się w malowniczo położonym pensjonacie. Jej plany na spokojne oderwanie się od problemów i rozwijanie literackich umiejętności szybko zostają zniweczone, gdy uczestnicy warsztatów stają się świadkami prawdziwej zbrodni. Rozpoczyna się chaotyczne śledztwo, w którym każdy uczestnik warsztatów okazuje się być podejrzanym, a atmosfera gęstnieje z godziny na godzinę.
Autorka zręcznie łączy elementy kryminalne z lekką, wręcz komediową narracją. Wątki prowadzące do rozwiązania zagadki morderstwa są przemyślane, momentami wprowadzane są celowe zmyłki, które mają zdezorientować czytelnika. Mimo to bardziej wprawni w rozwiązywaniu kryminalnych łamigłówek mogą wcześniej odgadnąć tożsamość sprawcy, ale nie odbiera to przyjemności z lektury. Rozwiązanie kryminalnej zagadki nie jest bowiem jedyną atrakcją powieści, na pierwszy plan wysuwa się bogaty wachlarz bohaterów, ich wzajemne relacje i subtelne nawiązania do słowiańskiej mitologii. Magiczne uniwersum Iskier, znane z wcześniejszych książek autorki, zostało tutaj zarysowane w bardzo przystępny sposób, dzięki czemu nowi czytelnicy nie powinni mieć trudności z wciągnięciem się w świat przedstawiony. Ja to uniwersum dobrze znam i bardzo się cieszę, że za sprawą tej powieści mogłam do niego wrócić. Ale nie martwcie się, jeśli nie czytaliście poprzednich książek, odnajdziecie się tu bez problemu. Magiczne istoty, takie jak rusałki czy wilkołaki, żyją w tym świecie w symbiozie z ludźmi, ale ich egzystencja obwarowana jest licznymi zasadami i nadzorem Rady, tajemniczej organizacji dbającej o porządek w tej niecodziennej społeczności. Wspomniana magia nie odgrywa wprawdzie kluczowej roli w głównym wątku, jednak jej obecność wzbogaca fabułę i wprowadza do powieści unikalny klimat.
Bohaterowie są wyraziści i różnorodni. Każdy uczestnik warsztatów skrywa tajemnice, które stopniowo wychodzą na jaw, a między bohaterami nawiązuje się wiele dynamicznych relacji. Komediowy akcent do powieści wprowadza szczególnie humor sytuacyjny, a także dialogi pełne ironii i żartów. Mimo komediowego charakteru tej opowieści, zachowuje ona balans między powagą śledztwa a lekkim tonem, który czyni ją tak przyjemną w odbiorze. Nie mogę nie wspomnieć o krowach, totalnym zaskoczeniu tej powieści. Motyw bardzo oryginalny i zaskakujący, ale doskonale wpleciony w narrację. Ich obecność, zarówno w ilustracjach, jak i w fabule, nadaje opowieści nieco surrealistycznego i komicznego charakteru. Styl pisania autorki jak zawsze jest lekki i przystępny, dlatego czyta się tę opowieść szybko i z dużą przyjemnością. Chociaż powieść dotyka tematyki zbr0dni i śmi3rci, autorka potrafi nadać jej ciepły, niemal sielankowy ton, co czyni ją idealnym wyborem na chwile relaksu.
Dla osób, które szukają książki o lżejszym charakterze, ale z solidną fabułą i angażującymi bohaterami, ta powieść będzie strzałem w dziesiątkę. Serdecznie polecam!