Zagrożenia do przewidzenia. Jak wykrywać oznaki kryzysów w firmie i gospodarce

Problemy nie pojawiają się znikąd -- można je dość precyzyjnie przewidzieć * Jak rozpoznać zagrożenia i jak im zapobiegać? * Spektakularne porażki i kryzysy pod lupą * Czynnik ludzki -- najsłabsze ogniwo? * Sześć cech przewidywalnych zagrożeń * Ile tak naprawdę kosztuje bierność?Problemy, kryzysy i katastrofy nie rodzą się w jednej chwili. Z reguły są efektem następujących po sobie zdarzeń prowadzących do pozornie nieprzewidywalnego zakończenia. Jak pokazuje życie, owa nieprzewidywalność jest najczęściej spowodowana przez bardzo, bardzo przewidywalne czynniki -- ludzką ignorancję, zaniedbanie i strach przed działaniem. Jak zatem działać, żeby uniknąć problemów i odczytywać znaki, które je zapowiadają?Książka "Zagrożenia do przewidzenia. Jak wykrywać oznaki kryzysów w firmie i gospodarce" pomaga ocenić perspektywy organizacji na podstawie faktów i wskazówek. Podane przykłady, takie jak ataki terrorystyczne z 11 września 2001 i bankructwo Enronu, bezspornie dowodzą, że wielu tragicznych wydarzeń można było uniknąć. Zawiódł przede wszystkim czynnik ludzki. Autorzy przekonują, że nie musiało tak się stać. Podają cechy wspólne większości spektakularnych i -- jak się okazuje -- przewidywalnych zagrożeń. * Dlaczego liderzy dają się zaskoczyć? * 11 września: co można było zrobić, aby zapobiec tragedii? * To tylko ludzie: iluzje, zaniedbania, lekceważenie * Konflikt interesów: pierwszy krok do problemu * Jak przewidywać zagrożenia: komunikacja, współpraca, reakcja na sygnały zbliżającego się kryzysuNie daj się zaskoczyć problemom!

Informacje dodatkowe o Zagrożenia do przewidzenia. Jak wykrywać oznaki kryzysów w firmie i gospodarce:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: b.d
Kategoria: Zarządzanie i marketing
ISBN: 83-246-0351-4

Kup książkę Zagrożenia do przewidzenia. Jak wykrywać oznaki kryzysów w firmie i gospodarce

Zagrożenia do przewidzenia. Jak wykrywać oznaki kryzysów w firmie i gospodarce - opinie o książce