Zagłada. Niezakończona historia Holocaustu

Dzięki swojej erudycji i własnym badaniom autor poddaje wnikliwej analizie wiele utartych założeń i sposobów opowiadania o Zagładzie: przygląda się kwestiom rzekomo już dawno ustalonym, rzuca więcej światła na mniej znane aspekty ludobójstwa Żydów i podkreśla tezy, które jego zdaniem nie wybrzmiewały dotąd zbyt głośno. Ani przez chwilę nie pozwala nam uwierzyć, że wydarzenia te należą już bezpiecznie do przeszłości.

,,W obliczu grozy Zagłady łatwo jest czuć się oszołomionym i żadna książka nie będzie w tym temacie ostatnim słowem. W przypadku Zagłady szczególnie trafne wydaje się powiedzenie, że historia powinna być niezakończona, gdyż idea niekończących się pytań i otwartości na nowe pomysły stanowi logiczną przeciwwagę dla pragnienia rozwiązań ostatecznych, ostatnich słów i ukończenia."

fragment tekstu

Kup książkę Zagłada. Niezakończona historia Holocaustu

Wyzwolenie obozów. Koniec Holocaustu i jego pokłosie
Dan Stone0
Okładka ksiązki - Wyzwolenie obozów. Koniec Holocaustu i jego pokłosie

Poruszająca, dogłębna relacja ocalałych z nazistowskich obozów zagłady i opis trudnych lat, które nastąpiły później. Kiedy więźniowie hitlerowskich obozów...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba