Zagadki wzostu gospodarczego

Dlaczego Australia oderwała się gospodarczo od Nowej Zelandii? Dlaczego Austria (niemal) dogoniła Szwajcarię? Dlaczego Meksyk jest dużo biedniejszy od Hiszpanii? Dlaczego Wenezuela stała się biedniejsza od Chile? W czym Portoryko przypomina byłą NRD? Dlaczego komunistyczne Chiny wyprzedziły kapitalistyczne Indie? Dlaczego Pakistan rozwijał się wolniej niż Indonezja?

Autorzy książki próbują odpowiedzieć na te i podobne pytania, zajmując się jednocześnie szerszym problemem: skąd biorą się różnice we wzroście gospodarczym? To fundamentalnie ważne zagadnienie jest w tej publikacji analizowane w odmienny sposób niż w innych pracach dotyczących wzrostu gospodarczego, ponieważ jej Autorzy:

analizują łącznie systematyczne siły rozwoju (tzn. działające przez dłuższy lub przez cały czas) oraz skutki rozmaitych kryzysów; koncentrują się na głębokich przyczynach wzrostu, w tym zwłaszcza na instytucjach, ale wszędzie tam, gdzie może to pomóc w określeniu instytucjonalnych uwarunkowań, przeprowadzają również rachunek wzrostu, pozwalający na identyfikację płytkich jego przyczyn, takich jak nakłady pracy i kapitału oraz zmiany produktywności czynników wytwórczych; porównują specjalnie dobrane pary krajów, co pozwala na uniknięcie wielu słabości, które pojawiają się, gdy badana jest albo szeroka grupa krajów, albo pojedynczy kraj. Ogólnie uważam książkę za jedna z najciekawszych, jakie opublikowano w Polsce w ostatnich latach. (...) jest łatwa w czytaniu i wobec tego może zainteresować także osoby spoza środowiska akademickiego. Niemniej jednak to studenci szkół i wydziałów ekonomicznych oraz część ekonomistów akademickich są przypuszczam głównymi adresatami i będą najczęściej jej Czytelnikami. Prof. dr hab. Stanisław Gomułka

Informacje dodatkowe o Zagadki wzostu gospodarczego:

Wydawnictwo: C.H.Beck
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Kategoria: Inne

Kup książkę Zagadki wzostu gospodarczego

Zagadki wzostu gospodarczego - opinie o książce