Zadbana skóra

"Po jednej stronie barykady ? procesy starzenia, stres, papierosy, słońce i choroby skóry. Po drugiej ? właściwa dieta, ćwiczenia, masaże, maseczki, zabiegi kosmetyczne i coraz większe możliwości chirurgii plastycznej. Nasza skóra ma wielu sprzymierzeńców w walce z wiekiem i zanieczyszczonym środowiskiem. Znajdźmy ich i cieszmy się piękną cerą!Wątpliwości związanych z pielęgnacją i leczeniem skóry jest mnóstwo. Czy czekolada rzeczywiście powoduje trądzik? Kiedy zdecydować się na terapię laserową? W jaki sposób ochronić się przed zgubnymi skutkami opalania? Jak poradzić sobie z egzemą, łuszczycą, rozstępami i cellulitem? Czym nakarmić skórę od wewnątrz? Które kosmetyki naprawdę działają na naszą korzyść? Niezależnie od tego, czy masz lat 15 czy 65, skóra może stać się Twoją ozdobą!"

Informacje dodatkowe o Zadbana skóra:

Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie
Data wydania: b.d
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę Zadbana skóra

Zadbana skóra - opinie o książce

Poradnik Ingrid Wood porusza temat pielęgnacji skóry. Znajdziemy w nim informacje od podstaw, czyli: czym jest skóra, jaka jest jej budowa i funkcja, jakie są rodzaje skóry, jak skóra się starzeje, co to są wolne rodniki, jak spowolnić proces starzenia i czego unikać, by na długo zachować promienny wygląd.
Dalej, Wood wprowadza czytelnika w tajniki pielęgnacji skóry twarzy. To właśnie tej części ciała Autorka poświęca najwięcej miejsca w swojej książce. Mamy tu omówienie podstawowych zasad pielęgnacji skóry, rodzaje cery oraz wymienione witaminy potrzebne do utrzymania cery w dobrej kondycji.

Poza pielęgnacją twarzy, możemy też przeczytać między innymi o korzyściach płynących z opalania ale też szkodach, jakie może wywołać nadmiar promieni słonecznych; o stresie i jego zgubnym wpływie na naszą skórę oraz o tym jak pielęgnować skórę ze skłonnością do trądziku.

Autorka wymienia podstawowe zabiegi kosmetyczne i chirurgiczne, którymi są: mikrodermabrazja, terapia botulinowa, wypełnianie terapia intensywnie pulsującym światłem (IPL), chemiczne i laserowe złuszczanie naskórka. Mamy tu omówienie każdego z zabiegów z zastrzeżeniem, iż niektóre zabiegi nie są dla wszystkich wskazane.

Ten poradnik porusza także temat pielęgnacji całego ciała: kąpiele relaksacyjne, masaż, peeling, nawilżanie, zapobieganie i zwalczanie cellulitu i rozstępów. Ostatnie rozdziały poświęca odżywianiu skóry od środka: diecie bogatej w witaminy warzyw i owoców, regularnym piciu wody i suplementacji organizmowi składników niezbędnych jak m.in. cynk, selen, koenzym Q10.

Poradnik Ingrid Wood to takie szybkie kompendium wiedzy w pigułce, mówiące o. najważniejszych metodach pielęgnacji skóry, dbaniu o nią by jak najdłużej zachowała młodzieńczy, świeży wygląd. Czyta się szybko i przyjemnie.