Zabójca mimo woli

Przełożeni major Kamieńskiej doceniają jej profesjonalizm i tzw. szósty zmysł. Nic zatem dziwnego, że postawili przed nią wyjątkowo trudne zadanie - ma zapobiec planowanemu morderstwu. I co ciekawe, nie chodzi tu wcale o uratowanie życia przyszłej ofierze! W śledztwie pomaga Anastazji zaprzyjaźniony mafioso. Korzystając ze wsparcia, nie przypuszcza, że pozostanie jego dłużniczką do końca życia. Niejako przy okazji przyjdzie Kamieńskiej rozwiązać inną zagadkę. Kim jest nowa przyjaciółka jej przyrodniego brata: czarującą, bezinteresowną i bezgranicznie zakochaną w nim dziewczyną czy sprytną oszustką i manipulatorką? Intrygująca fabuła, która składa się z kilku równolegle prowadzonych wątków, pozwala spojrzeć na te same wydarzenia oczami zarówno przestępców, jak i ścigających ich milicjantów. Nietuzinkowe postacie, a wśród nich kryminalista z lingwistycznym zacięciem, ożywiają obyczajowe tło opowiadanej historii. Do tego spora doza humoru, bo, jak powiada Kamieńska, "poczucie humoru to filozofia człowieka, który doszedł do skraju przepaści, zajrzał w nią ostrożnie i po cichutku zawrócił".

Informacje dodatkowe o Zabójca mimo woli:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
ISBN: 978-83-7414-402-5
Język oryginału: rosyjski
Tłumaczenie: Aleksandra Stronka

Kup książkę Zabójca mimo woli

Zabójca mimo woli - opinie o książce

Avatar użytkownika - nikolsosna
nikolsosna
Przeczytane:2015-01-26, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2015,
czwórka na zachętę , bo to pierwsza książka tej autorki którą czytam, ale nie ostatnia. historia wielowatkowa, wciągająca, taka która zmusza do myslenia , kombinowania, wciaga na tyle że stałam się współniczką Aśki i kombinowałam tak jak ona jak by tu powiązac i rozwiązać.kryminał świetny bo intelektualny, nie było żadnej brutalnośći , mimo iz padło kilka trupów. Bardzo mi się podobał sposób rozwiązywania zabójstwa przez Kamieńską, jak Hercules Poirot używała tylko szarych komórek i to kobieta i to blondynka. Brawo Anastazjo.
Avatar użytkownika - sarenka29
sarenka29
Przeczytane:2014-08-15, Ocena: 6, Przeczytałam,

W tym tomie samej Kamieńskiej jest bardzo mało. Wszystko dzieje się wokół niej. Właściwie śledztwo, które prowadzi jest prywatne a praktycznie prowadzi je człowiek Denisowa, którego Nastia poznała podczas pobytu w sanatorium. Szybko przekonuje się, że nic w tej sprawie nie jest  czarno-białe a kryminaliści wcale nie muszą być tymi złymi. Sprawa dotyczy nowej partnerki przyrodniego brata Nastii. Sasza podejrzewa ją o oszustwa ale okazuje się, że dziewczyna nawet nie wiedząc o tym, wpadła w dużo poważniejsze kłopoty.

Historia jest ciekawa, bardzo smutna a zakończenie nie przypadło mi do gustu. Ale skłania do sięgnięcia po kolejny tom. Akcja osadzona jest w Moskwie, więc i postacie występujące mają inną mentalność. Momentami absurd goni absurd. Ale wszystko jest bardzo ciekawe.

Bardzo wciągnęły mnie książki Marininy, przy których dobrze się bawię. I cały czas jestem zachwycona Anastazją Kamieńską. Cudowna bezbarwna kobieta z analitycznym umysłem. Sama fabuła wydaje mi się mocno wydumana, poza motywem zemsty, ale może w Rosji nie byłoby w tym nic dziwnego. Nastia mnie zadziwia i rozbraja. Zastanawiam się kiedy dojdzie do jakiś większych zmian w jej życiu osobistym. Z przyjemnością sięgam po kolejny tom z cyklu.

Avatar użytkownika - AniaHa
AniaHa
Przeczytane:2020-10-25, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2020,

Bardzo wciągająca książka, trzy wieczory wystarczyły, aby ją przeczytać. Akcja jest ciekawie zbudowana i wartka. Bardzo podobało mi się, że akcja jest wyraźnie osadzona w Rosji, chociaż przez to trudniej było zapamiętać imiona bohaterów.

Anastazja Kamieńska.Iluzja grzechu . Audiobook
Aleksandra Marinina0
Okładka ksiązki - Anastazja Kamieńska.Iluzja grzechu . Audiobook

Kto zginie następny? Seria zabójstw, makabryczny proceder i trudne śledztwo Nastii Kamieńskiej... Właścicielka cennej kolekcji obrazów, Jekatierina...

Cudza maska
Aleksandra Marinina0
Okładka ksiązki - Cudza maska

Anastazja Kamieńska prowadzi śledztwo w sprawie śmierci młodego pisarza, autora romansów, Leonida Paraskiewicza, który będąc u szczytu popularności, został...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;