Zabić ojca

Elektryzujący thriller o dwójce ludzi naznaczonych przeszłością, którzy postanawiają wspólnie rozwikłać zagadkę serii morderstw i porwań.

Podeszła bliżej. Masyw skalny rzucał zaostrzony cień na postać skuloną na ziemi. Niech to nie będzie dziecko, pomyślała i jej prośba została wysłuchana. To było ciało matki. Ktoś odciął jej głowę.

Rzym: na peryferiach miasta policja znajduje zwłoki kobiety z odciętą głową. Jej sześcioletni syn zniknął. Do akcji wkracza policjantka przebywająca na urlopie zdrowotnym, a pomaga jej Dante - ,,mężczyzna z silosu", oryginał opętany manią prześladowczą, ale obdarzony niespotykaną zdolnością dedukcji. Jest ekspertem w sprawach porwań i wykorzystywania nieletnich, ponieważ jako dziecko sam został uprowadzony i przetrzymywany wiele lat w odosobnieniu przez ,,Ojca". Wszystko wskazuje na to, że potwór właśnie powrócił.

,,Poznajcie dwoje najbardziej intrygujących detektywów, jacy pojawili się w ostatnich latach... Brutalna i przerażająco realistyczna". Daily Mail

,,Pochłaniająca, niepokojąca, inteligentna, dziwna, oryginalna i brutalna". The Times

Informacje dodatkowe o Zabić ojca:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2018-11-14
Tytuł oryginału: UCCIDI IL PADRE

Kup książkę Zabić ojca

Zabić ojca - opinie o książce

Avatar użytkownika - allison
allison
Przeczytane:2018-12-05, Ocena: 6, Chcę przeczytać,

„Zabić ojca” to mocna proza, łącząca cechy klasycznego thrillera i kryminału. Wyjściowa intryga zapoczątkowuje lawinę zapierających dech w piersiach zdarzeń, co sprawia, że od lektury trudno się oderwać.

Akcję zawiązuje rodzinny dramat – na peryferiach Rzymu policjanci odkrywają zwłoki kobiety, która wcześniej spędzała miłe chwile w towarzystwie synka i męża. Okazuje się jednak, że chłopiec zaginął, a mężczyzna ma na niejedno sumieniu, więc szybko staje się głównym podejrzanym.

Na temat zabójcy i porywacza inne zdanie ma Colomba Caselli, bezkompromisowa i niezbyt lubiana przez przełożonych policjantka, która przebywa na urlopie zdrowotnym. Leczy nerwy po ostatnim dochodzeniu, ale zostaje poproszona o poprowadzenie nieoficjalnego śledztwa. Pomaga jej w tym ekscentryczny Dante, który w dzieciństwie został uprowadzony przez tajemniczego Ojca. Wbrew oficjalnym wersjom, były więzień jest przekonany, że jego oprawca nie zginął przed laty, lecz powrócił z jeszcze bardziej bestialskim planem.
Jego teoriom początkowo nie daje wiary nawet Colomba, z czasem okazuje się jednak, że Dante jest bardziej inteligentny i przewidujący niż można by się spodziewać...

Para samozwańczych śledczych od początku wzbudza sympatię czytelnika. To ludzie ciężko doświadczeni przez życie, ale zdeterminowani i nieprzekupni, czego nie można powiedzieć o wszystkich występujących w książce stróżach prawa.
Upór Colomby i Dantego sprawia, że sprawa morderstwa oraz porwania nie tylko nabiera rozpędu, ale i okazuje się wstępem do znacznie bardziej poważnej i przerażającej afery...

Więcej, oczywiście, nie zdradzę, by nie popełnić grzechu spojlerowania. Mogę jednak zapewnić, że akcja wciąga jak wir i gdy zacznie się czytać tę powieść, trudno się od niej oderwać.

Sandrone Dazieri w wyrafinowany sposób dozuje napięcie i gra na emocjach odbiorców. Systematycznie też wprowadza nowe wątki i epizody, które dodatkowo gmatwają akcję. Bieżące wypadki przeplatają się z retrospekcjami, dzięki czemu możemy na niektórych bohaterów spojrzeć z nowej perspektywy. Szczegóły z przeszłości wnoszą wiele, ale i komplikują już i tak tajemnicze zdarzenia
Wszystko to tworzy wybuchową mieszankę, która podnosi czytelniczą adrenalinę. Zakończenie okazuje się przysłowiową wisienką na torcie. I tak powinno być w przypadku rasowego thrillera.

"Zabić ojca" to pierwsza część cyklu o Colombie Caselli. Mam nadzieję, że kolejne tomy wkrótce pojawia się w naszych księgarniach.

Anioł śmierci
Sandrone Dazieri0
Okładka ksiązki - Anioł śmierci

Pociąg InterCity wjeżdża na peron rzymskiego dworca głównego z wagonem pełnym martwych ciał. Świadkiem makabrycznego odkrycia jest Colomba Caselli, zastępczyni...

Anioł
Sandrone Dazieri0