Z archiwum Jerzego Wróblewskiego - 2 - Tom Texas / Rycerze prerii

Album ten zawiera dwa humorystyczne westerny, które Jerzy Wróblewskiego wymyślił i narysował w latach 60. ubiegłego wieku dla "Dziennika Wieczornego".

Tom Texas to jedyna posiadająca dymki historia obrazkowa spośród licznych stworzonych dla bydgoskiej popołudniówki. Natomiast bohaterowie Rycerzy prerii są swoistym protoplastą szeryfa Binio Billa, którego przygody w latach 80. publikował "Świat Młodych". Rycerze prerii obrazują także, jak sprawnie, w wieku niespełna dwudziestu czterech lat, Wróblewski posługiwał się kreską humorystyczną.

Album powstał w ramach programu stypendialnego dla osób zajmujących się twórczością artystyczną oraz upowszechnianiem kultury. Program został zrealizowany dzięki wsparciu finansowemu miasta Bydgoszczy.

Okładkę przygotował i pokolorował Andrzej Janicki.

Informacje dodatkowe o Z archiwum Jerzego Wróblewskiego - 2 - Tom Texas / Rycerze prerii:

Data wydania: 2013-10-01
Kategoria: Komiksy

Kup książkę Z archiwum Jerzego Wróblewskiego - 2 - Tom Texas / Rycerze prerii

Z archiwum Jerzego Wróblewskiego - 2 - Tom Texas / Rycerze prerii - opinie o książce

Binio Bill i skarb Pajutów
Jerzy Wróblewski0
Okładka ksiązki - Binio Bill i skarb Pajutów

Pewnego dnia wódz Pajutów zwołuję radę wioski, by opowiedzieć sen, w którym nawiedził go Wielki Duch i zdradził lokalizację mapy z...

Binio Bill i Szalony Heronimo
Jerzy Wróblewski0
Okładka ksiązki - Binio Bill i Szalony Heronimo

„Szeryfie, zmierza tu jakaś niezwykle urocza niewiasta!” - tymi słowami zaczyna się album „Binio Bill i Szalony Heronimo”, piąty...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;